Friday, December 31

Akhir








Salam.

Bismillah.

Alhamdulillah. Bersyukur kerana masih dapat hidup.

2010 bakal melabuhkan tirainya. Banyak benda yang manis dan pahit dah berlaku sepanjang 2010, semuanya hanya tinggal kenangan yang terpahat dalam memori. Tahun tingkatan 4. Fuh! sangat banyak dugaan dan cabaran yang dihadapi.

Tahun 2010. Banyak amanah yang aku pegang. Aku rasa aku tak jalankan amanah sepenuhnya, mesti banyak lopong-lopong yang aku buat.

Bak kata Akhi Mu'az, tahun 2010 ni adalah tahun 'mutiara'. Yup, sangat banyak 'mutiara' itu!

Aku rindukan semuanya. Semua yang ada dalam 2010. Tidak kira manis pahit masam masin. Sebab itulah kehidupan. Aku rindukan MINIH. Aku rindukan Nadwah. Aku rindukan Iktikaf.

AL-AMIN itu hebat kan? Tengoklah, belum apa-apa aku dah rindu kat AL-AMIN. Sekolah yang tercinta. Banyak benda aku belajar dekat AL-AMIN. BANYAK.

Apa pun. Live our life to its fullest. Senantiasa berwaspada dan berpada-pada serta JANGAN EXTREME(!)

Sebelum mengakhiri post pendek ini, inginku meminta maaf kepada semua insan, yang telah aku sakiti ataupun tidak disakiti, secara langsung mahupun tidak langsung. 'Asif jiddan 'ala kulli hal. Maaf atas segalanya. Sorry for everything.

Esok sudah masuk tahun 2011. Esok adalah tahun hadapan. Aku dah form 5, kena sikap matang. Sudah senior, kena jadi Qudwah Hasanah. Sudah bergelar Calon SPM 2011, kena belajar banyak, takde main2 da, study smart bukan study hard.


Ini nasihat Akhi Afif :

"hopefully perhimpunan pertama pada 4 jan 2011 akan lebih bersemangat..bukan sahaja lagu negaraku je kuat, tetapi lagu sekolah,nasyid asmaul husna pon kene kuat jugak..mana la tahu.. tahun 2011 sekolah alamin akan menjadi sekolah terbaik PMR dan SPM..bukan sahaja terbaik dari segi akademik, sukan dan akhlak juga turut terbaik sama, agar sekolah alamin menjadi contoh untuk sekolah2 di negara MALAYSIA dan menjadi sekolah terbaik di dunia.. insyaAllah.."

p/s : rasanya tarikh tu salah tulis tu, 3 jan 2011 kan? :D

2011, lebih banyak tanggungjawab, lebih banyak amanah. Doakan aku yang TERBAIK(!). Aku tak boleh jamin lepas ni aku hidup lagi ke tidak. Sekali lagi, 'asif jiddan 'ala kulli hal.

Peringatan : Jika didapati aku ALPA. INGATkan aku.
Jika didapati aku SALAH. BETULkan aku.


Kepada OneSe7en, ingat! tahun 2011 = tahun SPM = BUKAN TAHUN LIBUR!

Wassalam.





Friday, December 24

Tahan

Ujian demi ujian.

Ujian demi ujian.

''Boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu, ALLAH mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui.'' [Al-Baqarah : 216]


Setiap perkara ada hikmahnya. Every cloud has a silver lining. =')

Monday, December 13

Teman Sejati


Selama ini ku mencari-cari
Teman yang sejati
Buat menemani
Perjuangan suci

Bersyukur kini padamu Ilahi
Teman yang dicari selama ini
Telahku temui

Dengannya disisi
Perjuangan ini
Senang di harungi
Bertambah murni kasih Illahi

Kepada-Mu Allah
Kupanjatkan doa
Agar berkekalan kasih sayang kita

Kepadamu teman
Kupohon sokongan
Pengorbanan dan pengertian

Telahku ungkapkan segala-galanya

Kepada-Mu Allah
Kupohon restu
Agar kita kekal bersatu

Kepadamu teman
Teruskan perjuangan
Pengorbanan dan kesetiaan

Telahku ungkapkan segala-galanya
Itulah tandanya kejujuran kita

Ku mencari-cari teman yang sejati
Buat menemani perjuangan suci

Saturday, December 11

Saat itu

Ini gambar lawatan Pengawas.


Salam

Bismillah

Alhamdulillah, masih lagi diberi kesempatan oleh ALLAH untuk mencoret sedikit sebanyak apa yang aku nak coret. Orang lain cerita pasal Wafdul Amin, tapi aku tak akan cerita pasal Wafdul Amin, sebab aku tak dapat pergi Wafdul Amin? Bahang SPM makin terasa? Walaupun masih ada setahun lagi.

Bengkel pun dah start siang tadi alhamdulillah perjalanan bengekel Chemistry Haffa Izzah berjalan dengan lancar. Banyak benda yang kami perolehi daripada bengkel itu, alhamdulillah. InsyaALLAH esok ada bengkel Biologi pula. Semoga ALLAH mudahkan dan lancarkan bengkel pada esok hari.

Tadi yang pergi bengkel tak ramai, aku, Arif, Rafiuddin, Nadim, Fitri, Luqmanul, Luqman Rusli, Luqman Hakime, dan ada Izzat Alif

Bak kata Nafis, "biar betul dah nak SPM? Rasa macam kecik lagi jer". Aku pun rasa macam tak percaya yang aku ni sekarang dah jadi pelajar form 5. Fuh! macam baru semalam jer aku masuk kelas 1st day sekolah Al-Amin 2003 (time tu darjah 3). Duduk dalam kelas antara Hakimi dan Izzat.

Sebelum aku sekolah Al-Amin, aku bersekolah di SRIP bersama dengan Syazwan. Aku pindah Al-Amin, dia pun pindah Al-Amin. Aku tak pernah masuk tadika. Aku masuk SRIP tu umur 6 tahun (darjah 1 tahun 2000).

Aku ingat lagi dalam kelas 3 Muaz (2003) Izzat awal-awal malu nak mintak ngn aku ubat pensel, pastu suruh Hakimi mintakkan. Time darjah 3, macam biasa selalu main kejar-kejar, pastu jatuh benjol. Aku ingat lagi, masuk pertandingan azan. Aku dapat johan, naib johan Habib, ketiga Syafiq.

Aku ingat lagi aku masuk darjah 4, kelas 4 Bilal dengan Muaz Omar dan Amirul Omar, (ehh sama nama ayah :D). Masuk kelab Khat dengan Nizam dan Ishak. Aku minat khat time kecik, sekarang entah la, aku patah semangat tahun tu jugak, atas sebab-sebab tertentu.

Permainan mula-mula aku nak masuk Bola Keranjang tapi aku ni lambat sangat, time tu semua dah BERATUR pnjg nak daftar, Bola Sepak tak beratur tapi TERABUR, lagi ramai dari Bola Keranjang, yang kosong time tu Bola Baling. Jadi, aku decide nak cuba Bola Baling. Apa lagi daftar la, Norman dan Amirul pon join sama.

Darjah 5 kelas 5 Talhah bersama Amir Harith. Aku selalu lawan dengan dia, kitorang tukar-tukar kedudukan dalam kelas, kejap aku no 3, kejap dia no 4. Time darjah 5 ni, kitorang selalu bertukar-tukar ke rumah orang lain. Semata-mata nak main game Naruto dekat PS2.

Orang-orangnya ialah aku, Al-Hafidz, Hafidz, Izzat, Madhi, Amir Asyraf, dan ramai lagi, tapi bukan semua join setiap masa. Awal-awal main memang aku tak reti, asyik kalah jer.

Darjah 6. Kelas 6 Usamah, kelas A hehe. Ada 12 orang banin sahaja, aku, Mu'az, Syafiq, Amirul, Amir Harith, Madhi, Izzat Hakim, Irsyad, Nizam, Amir Luqman, Hakimi(entah aku tak berapa ingat da, nama tu pun aku taram jer, rasanya betul.). Aku masuk kelab nasyid. Walaupun dulu dekat SRIP aku budak nasyid, tapi masuk Al-Amin time darjah 6 baru masuk nasyid.

Time tu aku dengan Syafiq budak baru dalam nasyid, masuk-masuk Muallimah Zaleha da suruh test suara, kitorang nyanyi la, sekali Muallimah mintak aku jadi solo (wah). Dalam hati aku gembira je hehe. Solo dengan Amir Harith. Dia dah lama da jadi solo. Persembahan pertama aku adalah pada Hari Takrim. Buat dekat Zawiyah.

Habis persembahan, Fitry komen cakap suara aku kuat sangat, pekak telinga dia. Time darjah 6 juga, aku tergolong dalam kumpulan Usrah Teras. Murobbi kami ialah Muallimah Zaleha, aku, Madhi, Mu'az, Amir Luqman, Ammar Khalil, Ammar Othman, Hazmi. Sangat best.

Time sekolah rendah ni, kawan paling rapat aku ialah Syafiq dan Izzat. Yang lain rapat juga.

Aku rindu saat itu semua. Aku sangat sangat rindu. Tahun lepas ada reunion. Alhamdulillah berjalan dengan lancar. Masalah tu biasa la. Terima kasih kepada AJK yang sanggup bertungkus-lumus kumpulkan balik rakan-rakan yang telah lama terpisah.

Harap2 2012 ni jadi buat reunion lagi. Aku dah buat Group Batch 11 SRIAAG (2001-2006) dekat facebook. Ada cadangan next reunion nak buat 3 Hari 2 Malam, boleh juga tu. Kan lepas SPM. Aku harap reunion seterusnya ramai lagi la yg datang. InsyaALLAH.

Banyak lagi nak luahkan . Ni pun aku dah cuba ringkaskan seringkas mungkin. Tak masuk lagi sekolah menengah. Tapi apakan daya. Dah penat menaip barangkali?

Ini sekadar coretan dan luahan. Kalau ada yang terasa, dan tidak terasa maaf la ya. Harap ukhuwwah kita tak akan putus. InsyaALLAH.

"Pada hari itu sahabat-sahabat karib setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh).."

(Az-Zukhruf Ayat 67)
“ Nikmat yang paling berharga selepas nikmat Iman dan Islam, adalah memiliki SAHABAT yang soleh. Jika kamu mendapati kewujudan kasih sayang antara kamu dengannya, maka peganglah ia bersungguh-sungguh.” ~ Saidina Umar Al-Khattab

Wallahua'lam. Wassalam.



Thursday, December 9

Positif


Hidup ni kena POSITIF

Buang yang keruh ambil yang jernih.

Astaghfirullah.

Monday, December 6

Ma'al Hijrah


Ma'al Hijrah menyingkap sejarah
Kisah perpindahan Nabi Muhammad
Dari Kota Mekah menuju ke Kota Madinah
Untuk menyelamatkan Islam dari ditindas

Ditengah malam Rasul berjalan
Bersama Abu Bakar menjadi teman
Di dalam Gua Tsur mereka bersembunyi
Musuh mencarinya tiada berjumpa

Tiba di Madinah disambut dengan meriah
Seluruh mukmin bersyukur dan gembira
Selamatlah Islam dari kekejaman
Terus berkembang membina sebuah empayar

Hijrah Rasul suatu hikmah
Dunia yang kelam bertukar cerah
Segala kekejaman kini lenyaplah sudah
Tanda agama Islam beroleh kemenangan

Hijrah Rasul mari renungkan
Ambillah ia menjadi panduan
Agar hidup kita tidak dalam kesesatan
Dalam kita menempuh ranjau kehidupan

Agar hidup kita tidak dalam kesesatan
Dalam kita menempuh ranjau kehidupan

Friday, December 3

F.O.K.U.S


Salam...

Bismillah...

Fokus : Sesuatu yg menjadi pusat perhatian

Aku ni jenis orang yang susah nak fokus pada satu benda, suka sangat wat macam2 benda dalam satu masa, last-last semua benda yg aku buat tu, satu hapak pun tak siap.

Bila dah tak siap, tiba-tiba aku marah, mulalah tuding jari si fulan si fulanah. Kutuk orang sana, kutuk orang sini, kutuk diri sendiri. Semua benda tiba-tiba aku tak puas hati.

Kadang-kadang aku mendiamkan diri. Tension sgt dengan masalah diri sendiri. Tension sgt fikir masalah org lain. Tension sgt fikir masalah kerja. Tension sgt fikir masalah sekolah.

Alhamdulillah, ALLAH kurniakan aku seorang SAHABAT. Sahabat ni selalu ingatkan aku supaya dekatkan diri dengan ALLAH. Kalau kita fokus untuk rapat dengan ALLAH. InsyaALLAH benda lain ALLAH akan permudahkan.

“ Nikmat yang paling berharga selepas nikmat Iman dan Islam, adalah memiliki SAHABAT yang soleh. Jika kamu mendapati kewujudan kasih sayang antara kamu dengannya, maka peganglah ia bersungguh-sungguh.” ~ Saidina Umar Al-Khattab

Astaghfirullah. Astaghfirullah. Astaghfirullah.

p/s: Semoga berjaya rakan-rakan OneSe7en dalam program Wafdul Amin. Semoga ALLAH redha atas segalanya.

Wassalam.

Thursday, December 2

Sengsara

Salam...

Bismillah...

Menurut Kamus Dewan Edisi Empat, ini takrif perkataan 'sengsara' : -

1. kesusahan (kesulitan dll), pen­deritaan: berbagai-bagai ~ dan kesusahan yg ditanggungnya; azab ~ berbagai-bagai penderitaan; 2. menderita kesusahan (ke-sukaran dll): buat seorang bapa tentulah tidak suka melihatkan diri anaknya dlm keadaan hidup ~; menyengsarakan menjadikan (menye­bab-kan, mendatangkan) sengsara, meng­aniaya, menyusahkan: ~ rakyat jelata; engsaraan perihal sengsara: ibu kan-dungku telah mati dlm ~.

Menurut Kamus Pelajar Edisi Kedua, ini takrif perkataan 'sengsara' :-

menderita kesusahan atau kesulitan; tidak pernah merasai ke­senangan; sentiasa susah dan menderita hidupnya: Jika kita malas belajar, nescaya ~lah hidup kita selama-lamanya. azab ~ berbagai-bagai kesusahan dan seksa yg diderita. menyengsarakan membuat jadi sengsara; menyebabkan sengsara: Perbuatan ayah tirinya yg kejam itu telah ~ hidupnya. kesengsaraan keadaan sengsara; kesusahan hidup: Ramai yg hidup dlm ~. penyengsaraan perbuatan atau hal menyengsarakan: Dia sedikit pun tidak berasa kesal atas ~ yg dilakukannya.


Setiap manusia dalam bumi ILAHI ini mempunyai masalah, kesulitan dan kesusahan masing-masing. Tension itu 'normal' bagi orang yang ada 'masalah' . Tapi dalam kita dapat masalah, jangan kita tuding jari salahkan orang lain. Hm. Tak elok la macam tu.

Apa-apa pun, sentiasa ingat ALLAH. DIA lah tempat kita nak mengadu domba. Tempat kita meminta. Kalau dapat masalah, kembali pada-NYA. Duduk, ingat ALLAH, fikir, renung, muhasabah, cari solusi.

"Sesiapa yang ALLAH mahukan dirinya berada dalam kebaikan, diujinya dia itu dengan kesusahan"

Semoga kita berada dalam golongan yang 'berada dalam kebaikan' InsyaALLAH.

Astaghfirullah. Wallahua'lam.

Wassalam.



Wafdul Amin



Salam...Bismillah...

Kepada semua warga OneSe7en! Bittaufiq wannajah! Wafdul Amin esok je. Banyakkan berdoa. Doakan yang terbaik. Doakan supaya program ini diberkati ALLAH. Doakan supaya Wafdul Amin berjalan dengan lancar. Doakan supaya ALLAH permudahkan segala urusan. Doakan supaya dijauhi kesusahan.

Semoga misi dan objektif Wafdul Amin 2010 tercapai InsyaALLAH. Ingat ! Pergi Wafdul Amin ada 'misi' bukan saja-saja je datang. InsyaALLAH. Jaga diri elok-elok. Jaga imej ISLAM ! Jaga imej sekolah ISLAM ! Jaga imej AL-AMIN !

Kalau ada masalah selesaikan elok-elok. Bincang. Cari solusi. Jangan bertengkar. Jangan ambil sesuatu perkara tu dengan sambil lewa. Hormat orang-orang kampung. Jangan buat 'kepala sendiri'. Hormat guru, hormat AJK. Libatkan diri dalam semua 'event' yang telah dirancang oleh AJK.

Ingat pesanan-pesanan daripada semua yang memesan. Selamat ber'Wafdul-Amin' !
Maaf tak dapat sertai antum pergi ke sana. Ada hikmahnya. Wallahua'lam.
Untuk maklumat lanjut tentang Wafdul Amin boleh bukak blog Wafdul Amin 2010


Wassalam.

-Ahmad Isyraf Imrani-

Wednesday, December 1

Istiqamah


Salam...

Bismillah...

Mari kita lihat apa definisi 'Istiqamah'

Ini apa yang ana dapat daripada internet.

  • “Istiqamah itu kamu berdiri terus mematuhi suruhan dan larangan Allah tanpa berubah-ubah seperti musang” (Ibn Qayyim, Tahzib Madarij al-Salikin, 2/528, Beirut: Muassasah Fuad).

  • Istiqamah bererti berpendirian teguh atas jalan yang lurus, berpegang pada akidah Islam dan melaksanakan syariat dengan teguh, tidak berubah dan berpaling walau dalam apa-apa keadaan sekalipun.

  • ISTIQAMAH secara umumnya bermaksud menumpukan komitmen untuk melaksanakan sesuatu perkara dengan penuh konsisten dan kesungguhan.

  • Istiqamah = teguh pendirian dalam tauhid dan tetap beramal saleh.

  • Istiqamah adalah anonim dari thughyan (penyimpangan atau melampaui batas)

  • Banyak ayat al-Quran yang menjelaskan maksud istiqamah (Fussilat : 30-32, Al-Ahqaf : 13-14), begitu juga dengan hadith Nabi SAW. Antaranya:

  • Daripada Abi ‘Amrah Sufyan bin Abdillah r.a. katanya: Aku bertanya: Ya Rasulallah, ajarlah kepadaku berkenaan Islam, perkataan yang tidak perlu aku bertanya seseorang pun selain daripadamu. Sabda Nabi SAW: Katakanlah “Aku beriman dengan Allah”, kemudian istiqamah! (Imam Muslim, al-Baihaqi dalam al-Sunan 1/76, Ahmad dalam Musnadnya 5/371, dan al-Daraqutni dalam al-Sunan 3/45

  • “Maka tetaplah (istiqamahlah) kamu pada jalan yang benar, sebagaimana diperintahkan kepadamu dan (juga) orang yang telah taubat beserta kamu dan janganlah kamu melampaui batas. Sesungguhnya Dia Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.”(Q.S. Hud:112)

  • Namun keseluruhan makna yang dicadangkan tentang Istiqamah, ia menjurus kepada terus menerus (konsisten) berpegang secara aktif terhadap keseluruhan kehendak Syara’.

  • Istiqamah merupakan daya kekuatan yang diperlukan sepanjang hayat manusia dalam melaksanakan tuntutan Islam, mulai daripada amalan hati, amalan lisan dan anggota tubuh badan. Jelasnya, segala amalan yang dapat dirumuskan dalam pengertian ibadah samada fardu ain atau fardu kifayah memerlukan istiqamah

  • Pada pendapat ana Istiqamah = Konsisten = Constant

  • Konsisten bermaksud tetap (tidak berubah-ubah)

  • Konsisten terjejas apabila manusia melampau. Kerana lazimnya melampau itu natijah emosi. Emosi penting untuk membakar motif perlakuan, tetapi lazim juga bakarannya hilang kawalan.

Dah tau kan apa tu 'Istiqamah' ?

Jadi.

Mari Istiqamah dalam Iman dan melaksanakan tuntutan Iman.
Mari Istiqamah dalam solat dan Ibadah-ibadah khusus yang lain.
Mari Istiqamah dalam menegakkan kebenaran dan keadilan serta menentang kebatilan dan kezaliman.

InsyaALLAH.

Wallahua'lam.

p/s : kalau ada salah, tegur lah ya :)
p/s : di Johor sekarang :D -musafir mode-
p/s : cuba istiqamah update blog :D

Yang baik itu daripada ALLAH. Yang buruk itu kelemahan diri sendiri.
Wassalam.

Anugerah Istimewa


Oh hujan yang turun membasahi bumi
Rahmat dari Ilahi
Oh awan yang menangis tandanya kesyukuran
Diatas nikmat Tuhan

Sedarilah insan hanya kepada-Nya
Sujudlah bersyukurlah

Titis hujan yang gugur bersama sejuta rahsia
Anugerah istimewa hidup insan penuh bahgia

Titisan yang suci bersama kedinginan
Cetuskan ketenangan hati
Bumi yang disuburi alam indah menyanyi
Flora dan fauna pun berzikir
Berusahalah insan semai benih setia
Berbakti seikhlasnya

Titis hujan yang gugur bersama sejuta rahsia
Anugerah istimewa hidup insan penuh bahgia

Oh khalifah dunia
Ciptaaan paling mulia
Segala nikmat ALLAH hargai sebaiknya
Panjatkan doa sentiasa
Kepada Yang Kuasa

Tuesday, November 30

Cuti

Salam...

Bismillah...

Daripada Ibnu Abbas ra berkata, telah bersabda Rasulullah S.A.W. : "Terdapat dua nikmat yang kebanyakan manusia sering lupakan yaitu nikmat sihat dan nikmat masa lapang" (Riwayat Bukhari).


Daripada hadis diatas jelas menyatakan bahawa manusia ini sering lupa dan lalai. Mereka lupa siapa yang beri nikmat kesihatan dan masa lapang kepada mereka. Adakah kita telah menggunakan kedua-dua nikmat itu sebaiknya?

Apabila kita ada kelapangan masa, kita guna untuk apa? Baca buku? Ulangkaji? Facebook? Chatting? Bersukan? Main 'games'? Mengaji Al-Quran? Atau kita hanya membiarkan masa lapang kita berlalu begitu sahaja?

Apabila kita sihat, kita buat apa waktu kita sihat? Baca buku? Ulangkaji? Facebook? Chatting? Bersukan? Main 'games'? Mengaji Al-Quran? Atau kita hanya membiarkan masa sihat kita berlalu begitu sahaja?

Cuti ni, apa yang kita sudah buat? Adakah perbuatan yang kita telah lakukan itu diterima sebagai ibadah? Kita tidak tahu, itu urusan ALLAH. InsyaALLAH. Sama-sama kita muhasabah balik.

Sepatutnya kita manfaatkan cuti ini sebaiknya. Bukannya membazirkannya sahaja. Membazir tu kan saudara syaitan. Takkan kita nak jadi saudara syaitan? Astaghfirullah. Astaghfirullah. Astaghfirullah. Renung-renungkanlah.

Wallahua'lam. Wassalam.

Sunday, November 28

Mengapa perlu tahu Sirah?

Salam.

Mari kita lihat soalan dibawah.

MENGAPAKAH UMAT ISLAM PERLU MENGENANG KEMBALI KELAHIRAN NABI MUHAMMAD SAW?

- Hubungan kita dengan Rasulullah SAW adalah hubungan yang berterusan.

- Syahadah, mengiktiraf bahawa hidup ini hanya untuk beribadah kepada Allah, caranya adalah dengan mengikut ajaran Rasulullah SAW.

- Manusia mudah alpa dan perlu diingat dari semasa ke semasa.

Firman Allah SWT:
Dan ingatkanlah mereka dengan hari-hari Allah. “Sesungguhnya yang demikian itu, mengandungi tanda-tanda yang menunjukkan kekuasaan Allah bagi tiap-tiap seorang yang kuat bersabar, lagi kuat bersyukur. (Ibrahim 14 : 5)


- Allah memberikan kita Islam, bukan hanya dalam bentuk teori, tetapi amalinya adalah pada mencontohi Sirah Nabi SAW.

- Sahabat mengajar anak-anak mereka Sirah, sebagaimana mereka mengajar anak-anak mereka al-Quran.

- Kesimpulan, memperingati kelahiran Nabi Muhammad SAW adalah sebagai usaha untuk memperbaharui komitmen kita kepada mempelajari contoh amali kepada Islam, iaitu sebagaimana yang diamalkan oleh Rasulullah SAW dalam kehidupan baginda.

sumber : saifulislam

Wallahua'lam. Wassalam.

Saturday, November 27

Report Card



Salam, alhamdulilllah, alhamdulillah, alhamdulillah, tadi baru sahaja lepas mengambil keputusan peperiksaan penggal 2 di sekolah. Result ada yang menggembirakan dan ada yang kurang menggembirakan hati. InsyaALLAH boleh perbaiki lagi. Tingkatkan usaha, tingkatkan iman, tingkatkan taqwa, tingkatkan kesabaran, tingkatkan amal. Semoga hari ini lebih baik daripada semalam, dan esok lebih baik daripada hari ini. InsyaALLAH.

Tahniah kepada yang cemerlang. Yang kurang cemerlang sila usaha lagi. Anda pasti boleh tingkatkan prestasi insyaALLAH. Kena banyak muhasabah diri balik. Mungkin kita ada buat silap dengan sesiapa. Mungkin kita tak bayar hutang kita lagi. Mungkin kita ada buat dosa. Check balik ya. Jangan putus asa. Banyakkan berdoa kepada ALLAH.

Dari Abu Hurairah r.a bahawa nabi SAW telah bersabda:”Allah sentiasa memperkenankan doa seorang hamba selama doa itu tidak mengandungi (perkara) dosa, (perkara yang) memutuskan silaturrahim dan selama tidak meminta supaya cepat-cepat diperkenankan.” Lalu baginda ditanya oleh seseorang:”Apa maksudnya meminta dicepatkan?”Jawab baginda:”Umpamanya seseorang itu berkata dalam doanya:”Aku telah berdoa, aku telah berdoa tetapi aku belum melihat doaku diperkenankan. Lalu aku putus asa dan berhenti berdo

Gelombang Keadilan

Kan melangkah kaki dengan pasti
Menerobos segala onak duri
Generasi baru yang telah dinanti
Tak takut dicaci tak gentar mati

Bagai gelombang terus menerjang
Tuk tumbangkan segala kezhaliman
Dengan tulus ikhlas untuk keadilan
Hingga pertiwi gapai sejahtera

Takkan surut walau selangkah
Takkan henti walau sejenak
Cita kami hidup mulia
Atau syahid mendapat Syurga

Friday, November 26

Cerita Nadwah





Assalamualaikum...

Bissmillah...

Selamat skip MEMBACA

Alhamdulillah, selesai sudah Program Nadwah Kepimpinan 2010 yang berlangsung di Pusat Pendidikan Al-Islah (PPAI), Sg Petani, Kedah. Nadwah ini bertemakan "Menjulang Kepimpinan Pelajar MUSLEH". Rasa rindu pada program ini. Macam-macam yang aku dapat. Macam-macam kawan aku jumpa.

21 November 2010

Persediaan telah dibuat, beg sume dah kemas. Kira-kira jam 9.00 aku sudah memulakan perjalanan ke Hentian Duta. Rupa-rupanya aku telah tersalah maklumat. Aku ingat bas bertolak pukul 10.00, tapi sebenarnya pukul 11.45. Tapi takpe, ada hikmahnya. Kira-kira sebelum 9.30 aku sudah sampai di Hentian Duta, aku rasa aku orang pertama sampai di sana, orang kedua ialah Rijal dan ketiga mungkin Amru. Aku menunggu di dalam kereta bersama ayah dan Azhad, memang ada hikmah aku sampai awal, dapat parking best :D .

Kemudian kira-kira pukul 10 lebih aku keluar dari kereta untuk menuju ke tempat menunggu. Tunggu punya tunggu, dalam pukul 11.30 baru lah semua sampai. Wakil Al-Amin Gombak ada 12 orang banin dan 8 orang banat. Pukul 11.45 bas masih tak sampai lagi. Sementara menunggu bas, kami bincang dengan Cikgu Raihan pasal manifesto yang mahu dibentangkan di program Nadwah nanti.

22 November 2010

Kami bertolak ke Kedah dalam pukul 1.25 pagi. Kami sampai lebih kurang nak dekat pukul 6. Pastu naik van pergi masjid, sampai-sampai dah iqamah. Kami segera berwudhu' dan solat subuh. Lepas solat subuh, naik van yg sama untuk pergi ke PPAI. Lepas tu, ana sampaikan pesanan Arodhi kepada peserta Nadwah ni. Kemudian kami jumpa dengan abang-abang form 5 dari Al-Islah. Kami pusing-pusing sekeliling Al-Islah. Kemudian makan nasi lemak. Alhamdulillah, nasi lemak itu sungguh lazat. Kemudian bincang lagi pasal manifesto.

Sekolah SMIH JB sampai sekolah tu, pastu baru la dapat jumpa betul-betul akh Abdullah Mursyid. Kemudian mandi. Kemudian round-round lagi sekolah tu. Bila jumpa jer sekolah lain, kami bersalam-salaman. Yang paling ramah mesra ialah Lukman Hakime, semua orang dia tegur, hehe. Kemudian pergi tidur dekat dorm kejap, bangun-bangun kena pindah dorm. Kami dapat dorm sama dengan SMIH JB. Kemudian makan tengahari. Lepas tu jama' solat zohor dan solat asar. Selepas solat ada taklimat program jam 2.30 petang. Kami berkumpul di dewan, AJK mengedarkan fail. Seterusnya nyanyi nasyid Asmaul Husna, Gelombang Keadilan dan Mujahid Muda.

Selepas taklimat ada perlantikan JK Pelaksana dari kalangan peserta. Mu'az dilantik sebagai pengerusi majlis perlantikan tersebut. Alhamdulillah berjalan dengan lancar. Kemudian ada sesi minum petang. Solat asar. Selepas tu tukar baju sukan ada TBC. Kami dibahagikan kepada beberapa kump ikut nombor. Kemudian ada sesi taaruf. Kena bagitau nama, sekolah dan gaya. Pastu ada game dekat padang. Best jugak game tu, lepas game ada teguran dan tazkirah drpd AJK Kebersihan (Akh Aminuddin) dan AJK Teknikal (Akh Muhammad). Antara isi tazkirah : ‎"Sesungguhnya didalam setiap jasad anak adam itu ada seketul daging, jika baik daging itu maka baiklah seluruhnya, jika jahat daging itu maka jahatlah seluruhnya, ketahuilah daging itu adalah hati". Kemudian ada khidmat diri dan makan malam. Solat maghrib & solat isya', mathurat. Seterusnya tazkirah daripada Nadim dan Azhari, tazkirah tentang niat.

Kemudian semua bergerak ke dewan ada perasmian & ceramah daripada Ustaz Rosli Yusof (YDP IKRAM Kedah) tentang Kepimpinan Imam As-Syahid Hasan Al-Banna. Sebelum penceramah sampai, ada tazkirah daripada Akh Abdullah Mursyid tentang protokol Yahudi yang ke-10. Ceramah Kepimpinan Hasan Al-Banna dimulakan dengan muqaddimah mengenai pengorbanan Nabi Ismail dan Nabi Ibrahim. Kemudian ada cakap tentang 5 orang sahabat nabi (ansar) yang hafal Al-Quran.
5 orang itu ialah Muaz ibn Jabal, Ubadah b. Samat, Ubay b. Kaab, Abu Ayyub, dan Abu Darda'. Pentarbiyahan zaman dulu ada 2 bentuk, 1. Penyampaian ilmu dari Ar-Rasul, 2. Inisiatif para sahabat sendiri.

Kemudian Ustaz Rosli bercerita tentang usaha pembaharuan selepas kejatuhan khilafah. Seterusnya, tentang sejarah hidup Al-Banna dan Ikhwanul Muslimin. Ini antara point-pointnya

Al-Banna & Ikhwanul Muslimin
- Lahir 14 November 1906 di Mahuludiyah Mesir
- Umur 12 tahun jadi pemimpin Badan Latihan Akhlak dan Jemaah al-Suluka al-Akhlaqi.
- Umur 13 tahun menyertai tunjuk perasaan
- Umur 16 tahun pergi berdakwah
- Umur 23 tahun, tubuhkan Ikhwanul Muslimin di bandar Ismailiyyah Mac 1928.

Asas Pemikiran Al-Banna
- Perbaiki diri. 10 Muwassafat
- Baitul Islam - didik keluarga dgn cara Islam dan hormat fikrah Islam.
- Bimbing msyrkt - kembang aspek dan budaya Islam dan msyrkt (amar makruf nahi munkar).
- Kerajaan Islam
- Bebas tanah air drpd kuasa asing
- Satukan negara-negara Islam
- Panji Islam kembali berkibar - satu suara dan perpanduan ummah.

Motto Ikhwanul Muslimin : "Allahu Ghayatuna, Ar-Rasul Qudwatuna, Al-Quran Dusturuna, Al-Jihad Sabiluna, Al-Mautu Fi Sabilillah Asma Amanina".

Kami sama-sama bernasyid lagu Allahu Ghayatuna dan lagu IKRAM.

Selepas habis ceramah ada supper dan postmortem/muhasabah sekolah masing-masing.
Kami tidur dalam pukul 1/2 lebih.

23 November 2010

Sebelum pukul 5, kami dah bangun dan bersiap-siap. Qiyam, solat subuh, mathurat dan tazkirah. Kemudian ada senaman ringan dan khidmat diri. Pagi tu ada perhimpunan dan sedikit kawad. Arahan kawad diberikan oleh Akh Fawzan dari PPAI. Nyanyian nasyid Asmaul Husna dan lagu-lagu tema Nadwah. Kemudian ada sarapan pagi. Setelah kenyang bersarapan, peserta berkumpul di dewan untuk sesi ceramah yang bertajuk "Kepimpinan Masa". Ceramah itu diberikan oleh Hj. Aminuddin Shuib - Pemuda IKRAM Kedah. Dalam ceramah ni, sangat banyak dalil yang diberikan, juga kata-kata hikmah. Banyak isi yang kami dapat daripada ceramah ini, insyaALLAH dapat dimanfaatkan sebaiknya. Selesai ceramah ada kudapan dan seterusnya Forum MPP.

Forum MPP terdapat 3 ahli panel, panel yang pertama ialah Al-Amin Gombak, panel kedua ialah Aman Kota Bharu dan panel yang ketiga ialah Hidayah Johor Bharu. Panel 1 ialah akh Luqman Hakime, panel 2 ialah akh 'Azim dan panel 3 ialah ukht Nabila Huda. Dalam forum ini, terdapat 3 round. Round pertama membincangkan masalah yang terdapat di sekolah masing-masing. Round 2 pula tentang punca kepada masalah tersebut, dan round 3 tentang cara-cara atau jalan penyelesaian bagi masalah-masalah yg dialami. Dalam forum itu juga, kami diperkenalkan 3 konsep Qiyadah iaitu "Isti'zan", "Istisyar", dan "Taat". Selesai berforum kaimi makan tengahari dan jama' solat zohor & isya'.

Peserta bergerak ke dewan, alhamdulillah seperti biasa, Al-Amin Gombak selalu awal :). Kali ini ada pembentangan manifesto. Wakil Al-Amin Gombak ialah akh Mu'az Omar. Tengok dia sangat-sangat berpeluh sebelum berpidato. Masa yang diberikan untuk berpidato adalah selama 7 minit, pemidato tidak dibenarkan melihat slideshow semasa berpidato. Alhamdulillah, akh Mu'az Omar berpidato dengan sungguh mantap dan lancar, kami sangat kagum dan gembira melihat KETUA kami 'perform' dengan bagus. Alhamdulillah, segala kekuatan itu datang daripada ALLAH. Tamat pidato Mu'az, Amru melaungkan "Ar-Rijal ! Takbir !" kami dengan semangat takbir "ALLAHUAKBAR!".

Selepas itu ada minum petang, semasa minum petang kami nampak Akh Rashid Dashuki dan rakan-rakannya, masing-masing bersalaman dengan Rashid. Lepas minum petang sume tukar baju sukan utk TBC. Time TBC, kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan lagi untuk bermain bola sepak, main "king". Kemudian khidmat diri dan makan malam, jama' solat maghrib dan isya', ada mathurat dan tazkirah.

Malam itu kami ada lagi satu Forum : Menjulang Kepimpinan Pelajar MUSLEH. Forum itu dipengerusikan oleh Akh Abdul Rahman Naufal (Alumni Al-Amin Bangi), dan disertai 3 ahli panel iaitu Panel 1 : Akh Abdullah Zubayr (Alumni Hidayah JB), Panel 2 : Ustazah Azizah dan Panel 3 : Ustaz Sazali. Forum malam tu sangat bermakna buat ana, banyak benda boleh ambil iktibar. Terdapat 2 round. Round 1, antara isi-isi yang diberikan oleh akh Zubayr ialah kita perlukan hikmah orang tua dan semangat orang muda. Kita juga perlu sentiasa rujuk sirah Rasulullah SAW. Panel 2 iaitu Ustazah Azizah menceritakan tentang sifat-sifat yang patut dimiliki oleh "Amir"

Ciri-ciri Amir :
1. Orang yg dipercayai
2. Orang yg bertanggungjawab
3. Orang yg beriman & bertaqwa
4. Ada kekuatan fizikal dan kekuatan ilmu
5. Amanah
6. Siddiq
7. Fatonah
8. Tabligh
9. Positive thinking
10. Empathy
11. Profesional (P)
12. Excellent (E)
13. Self-Discipline (S)
14. Active learning (A)
15. Teamwork (T)

Panel 3 - Ustaz Sazali

Rukun Organisasi :
1. Al-Qiyadah (Pemimpin)
2. Al-A'dho' (Anggota)
3. Al-Hadaf (Matlamat)
4. Al-Wasail / Al-Manhaj (Sistem)
in
Round 2 : Panel 1 - Cabaran Pemimpin
Panel 2 - Peranan Wanita
Panel 3 - Contoh pemimpin terbaik dulu, kini dan selamanya : Rasulullah SAW

Akh Zubayr juga memberikan info ini :

Arkanu Syabab (As-Syahid Hassan Al-Banna)
Menurut beliau:
Asas iman ialah hati yang terang
Asas ikhlas ialah jiwa yang bersih
Asas semangat ialah perasaan yang mantap
Asas amal ialah azam yang kuat.

Habis forum ada supper dan postmortem. Lepas postmortem akh Rashid jumpa kami sebentar. Kemudian tidur.

24 November 2010

Qiyam, solat subuh, mathurat, tazkirah. Senaman dan khidmat diri. Perhimpunan pagi dan kawad serta sesi penggambaran. Sarapan. Kemudian ada Resolusi, iaitu Penubuhan MPP MUSLEH. Tugasan kena buat 3 jenis surat rasmi, surat kepada Perdana Menteri, Presiden IKRAM dan Lembaga Pengelola Sekolah. Kudapan. Acara penutup dan penyampaian hadiah. Alhamdulillah Al-Amin Gombak dapat Johan Pidato dan Manifesto :). Kemudian tamat.

Kami pulang menaiki bas pada jam 5.15 petang, dan sampai lebih kurang 11.45 malam di Hentian Duta.

p/s : Maaf atas kekasaran bahasa atau tersalah cakap.
p/s : maaf atas kePANJANGan post :), sbenarnya BANYAK lagi tak cerita.
p/s : kalau ada kesilapan dalam post ni, tolong tegur ana
p/s : terima kasih kepada semua individu-individu yang terlibat dalam Nadwah ini samada secara langsung ataupun tidak langsung.
p/s : esok ada hari kad laporan doakan yang terbaik :)

Sekian. Yang baik itu daripada ALLAH, yang lemah itu kelemahan diri sendiri. Wassalam

Thursday, November 25

Nadwah Kepimpinan MUSLEH 2010





Assalamualaikum...

Bissmillah...

Alhamdulillah, selesai sudah Program Nadwah Kepimpinan 2010 yang berlangsung di Pusat Pendidikan Al-Islah (PPAI), Sg Petani, Kedah. Nadwah ini bertemakan "Menjulang Kepimpinan Pelajar MUSLEH". Rasa rindu pada program ini. Macam-macam yang aku dapat. Macam-macam kawan aku jumpa.

21 November 2010

Persediaan telah dibuat, beg sume dah kemas. Kira-kira jam 9.00 aku sudah memulakan perjalanan ke Hentian Duta. Rupa-rupanya aku telah tersalah maklumat. Aku ingat bas bertolak pukul 10.00, tapi sebenarnya pukul 11.45. Tapi takpe, ada hikmahnya. Kira-kira sebelum 9.30 aku sudah sampai di Hentian Duta, aku rasa aku orang pertama sampai di sana, orang kedua ialah Rijal dan ketiga mungkin Amru. Aku menunggu di dalam kereta bersama ayah dan Azhad, memang ada hikmah aku sampai awal, dapat parking best :D . Pastu kira-kira pukul 10 lebih aku keluar dari kereta untuk menuju ke tempat menunggu. Tunggu punya tunggu, dalam pukul 11.30 baru lah semua sampai. Wakil Al-Amin Gombak ada 12 orang banin dan 8 orang banat. Pukul 11.45 bas masih tak sampai lagi. Sementara menunggu bas, kami bincang dengan Cikgu Raihan pasal manifesto yang mahu dibentangkan di program Nadwah nanti.

22 November 2010

Kami bertolak ke Kedah dalam pukul 1.25 pagi. Kami sampai lebih kurang nak dekat pukul 6. Pastu naik van pergi masjid, sampai-sampai dah iqamah. Kami segera berwudhu' dan solat subuh. Lepas solat subuh, naik van yg sama untuk pergi ke PPAI. Lepas tu, ana sampaikan pesanan Arodhi kepada peserta Nadwah ni. Kemudian kami jumpa dengan abang-abang form 5 dari Al-Islah. Kami pusing-pusing sekeliling Al-Islah. Kemudian makan nasi lemak. Alhamdulillah, nasi lemak itu sungguh lazat. Kemudian bincang lagi pasal manifesto. Sekolah SMIH JB sampai sekolah tu, pastu baru la dapat jumpa betul-betul akh Abdullah Mursyid. Kemudian mandi. Kemudian round-round lagi sekolah tu. Bila jumpa jer sekolah lain, kami bersalam-salaman. Yang paling ramah mesra ialah Lukman Hakime, semua orang dia tegur, hehe. Kemudian pergi tidur dekat dorm kejap, bangun-bangun kena pindah dorm. Kami dapat dorm sama dengan SMIH JB. Kemudian makan tengahari. Lepas tu jama' solat zohor dan solat asar. Selepas solat ada taklimat program jam 2.30 petang. Kami berkumpul di dewan, AJK mengedarkan fail. Seterusnya nyanyi nasyid Asmaul Husna, Gelombang Keadilan dan Mujahid Muda. Selepasa taklimat ada perlantikan JK Pelaksana dari kalangan peserta. Mu'az dilantik sebagai pengerusi majlis perlantikan tersebut. Alhamdulillah berjalan dengan lancar. Kemudian ada sesi minum petang. Solat asar. Selepas tu tukar baju sukan ada TBC. Kami dibahagikan kepada beberapa kump ikut nombor. Kemudian ada sesi taaruf. Kena bagitau nama, sekolah dan gaya. Pastu ada game dekat padang. Best jugak game tu, lepas game ada teguran dan tazkirah drpd AJK Kebersihan (Akh Aminuddin) dan AJK Teknikal (Akh Muhammad). Antara isi tazkirah : ‎"Sesungguhnya didalam setiap jasad anak adam itu ada seketul daging, jika baik daging itu maka baiklah seluruhnya, jika jahat daging itu maka jahatlah seluruhnya, ketahuilah daging itu adalah hati". Kemudian ada khidmat diri dan makan malam. Solat maghrib & solat isya', mathurat. Seterusnya tazkirah daripada Nadim dan Azhari, tazkirah tentang niat. Kemudian semua bergerak ke dewan ada perasmian & ceramah daripada Ustaz Rosli Yusof (YDP IKRAM Kedah) tentang Kepimpinan Imam As-Syahid Hasan Al-Banna. Sebelum penceramah sampai, ada tazkirah daripada Akh Abdullah Mursyid tentang protokol Yahudi yang ke-10. Ceramah Kepimpinan Hasan Al-Banna dimulakan dengan muqaddimah mengenai pengorbanan Nabi Ismail dan Nabi Ibrahim. Kemudian ada cakap tentang 5 orang sahabat nabi (ansar) yang hafal Al-Quran.
5 orang itu ialah Muaz ibn Jabal, Ubadah b. Samat, Ubay b. Kaab, Abu Ayyub, dan Abu Darda'. Pentarbiyahan zaman dulu ada 2 bentuk, 1. Penyampaian ilmu dari Ar-Rasul, 2. Inisiatif para sahabat sendiri. Kemudian Ustaz Rosli bercerita tentang usaha pembaharuan selepas kejatuhan khilafah. Seterusnya, tentang sejarah hidup Al-Banna dan Ikhwanul Muslimin. Ini antara point-pointnya : -

Al-Banna & Ikhwanul Muslimin
- Lahir 14 November 1906 di Mahuludiyah Mesir
- Umur 12 tahun jadi pemimpin Badan Latihan Akhlak dan Jemaah al-Suluka al-Akhlaqi.
- Umur 13 tahun menyertai tunjuk perasaan
- Umur 16 tahun pergi berdakwah
- Umur 23 tahun, tubuhkan Ikhwanul Muslimin di bandar Ismailiyyah Mac 1928.

Asas Pemikiran Al-Banna
- Perbaiki diri. 10 Muwassafat
- Baitul Islam - didik keluarga dgn cara Islam dan hormat fikrah Islam.
- Bimbing msyrkt - kembang aspek dan budaya Islam dan msyrkt (amar makruf nahi munkar).
- Kerajaan Islam
- Bebas tanah air drpd kuasa asing
- Satukan negara-negara Islam
- Panji Islam kembali berkibar - satu suara dan perpanduan ummah.

Motto Ikhwanul Muslimin : "Allahu Ghayatuna, Ar-Rasul Qudwatuna, Al-Quran Dusturuna, Al-Jihad Sabiluna, Al-Mautu Fi Sabilillah Asma Amanina".

Kami sama-sama bernasyid lagu Allahu Ghayatuna dan lagu IKRAM.

Selepas habis ceramah ada supper dan postmortem/muhasabah sekolah masing-masing.
Kami tidur dalam pukul 1/2 lebih.

23 November 2010

Sebelum pukul 5, kami dah bangun dan bersiap-siap. Qiyam, solat subuh, mathurat dan tazkirah. Kemudian ada senaman ringan dan khidmat diri. Pagi tu ada perhimpunan dan sedikit kawad. Arahan kawad diberikan oleh Akh Fawzan dari PPAI. Nyanyian nasyid Asmaul Husna dan lagu-lagu tema Nadwah. Kemudian ada sarapan pagi. Setelah kenyang bersarapan, peserta berkumpul di dewan untuk sesi ceramah yang bertajuk "Kepimpinan Masa". Ceramah itu diberikan oleh Hj. Aminuddin Shuib - Pemuda IKRAM Kedah. Dalam ceramah ni, sangat banyak dalil yang diberikan, juga kata-kata hikmah. Banyak isi yang kami dapat daripada ceramah ini, insyaALLAH dapat dimanfaatkan sebaiknya. Selesai ceramah ada kudapan dan seterusnya Forum MPP. Forum MPP terdapat 3 ahli panel, panel yang pertama ialah Al-Amin Gombak, panel kedua ialah Aman Kota Bharu dan panel yang ketiga ialah Hidayah Johor Bharu. Panel 1 ialah akh Luqman Hakime, panel 2 ialah akh 'Azim dan panel 3 ialah ukht Nabila Huda. Dalam forum ini, terdapat 3 round. Round pertama membincangkan masalah yang terdapat di sekolah masing-masing. Round 2 pula tentang punca kepada masalah tersebut, dan round 3 tentang cara-cara atau jalan penyelesaian bagi masalah-masalah yg dialami. Dalam forum itu juga, kami diperkenalkan 3 konsep Qiyadah iaitu "Isti'zan", "Istisyar", dan "Taat". Selesai berforum kaimi makan tengahari dan jama' solat zohor & isya'.

Peserta bergerak ke dewan, alhamdulillah seperti biasa, Al-Amin Gombak selalu awal :). Kali ini ada pembentangan manifesto. Wakil Al-Amin Gombak ialah akh Mu'az Omar. Tengok dia sangat-sangat berpeluh sebelum berpidato. Masa yang diberikan untuk berpidato adalah selama 7 minit, pemidato tidak dibenarkan melihat slideshow semasa berpidato. Alhamdulillah, akh Mu'az Omar berpidato dengan sungguh mantap dan lancar, kami sangat kagum dan gembira melihat KETUA kami 'perform' dengan bagus. Alhamdulillah, segala kekuatan itu datang daripada ALLAH. Tamat pidato Mu'az, Amru melaungkan "Ar-Rijal ! Takbir !" kami dengan semangat takbir "ALLAHUAKBAR!". Selepas itu ada minum petang, semasa minum petang kami nampak Akh Rashid Dashuki dan rakan-rakannya, masing-masing bersalaman dengan Rashid. Lepas minum petang sume tukar baju sukan utk TBC. Time TBC, kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan lagi untuk bermain bola sepak, main "king". Kemudian khidmat diri dan makan malam, jama' solat maghrib dan isya', ada mathurat dan tazkirah.

Malam itu kami ada lagi satu Forum : Menjulang Kepimpinan Pelajar MUSLEH. Forum itu dipengerusikan oleh Akh Abdul Rahman (Alumni Al-Amin Bangi), dan disertai 3 ahli panel iaitu Panel 1 : Akh Abdullah Zubayr (Alumni Hidayah JB), Panel 2 : Ustazah Azizah dan Panel 3 : Ustaz Sazali. Forum malam tu sangat bermakna buat ana, banyak benda boleh ambil iktibar. Terdapat 2 round. Round 1, antara isi-isi yang diberikan oleh akh Zubayr ialah kita perlukan hikmah orang tua dan semangat orang muda. Kita juga perlu sentiasa rujuk sirah Rasulullah SAW. Panel 2 iaitu Ustazah Azizah menceritakan tentang sifat-sifat yang patut dimiliki oleh "Amir"

Ciri-ciri Amir :
1. Orang yg dipercayai
2. Orang yg bertanggungjawab
3. Orang yg beriman & bertaqwa
4. Ada kekuatan fizikal dan kekuatan ilmu
5. Amanah
6. Siddiq
7. Fatonah
8. Tabligh
9. Positive thinking
10. Empathy
11. Profesional (P)
12. Excellent (E)
13. Self-Discipline (S)
14. Active learning (A)
15. Teamwork (T)

Panel 3 - Ustaz Sazali

Rukun Organisasi :
1. Al-Qiyadah (Pemimpin)
2. Al-A'dho' (Anggota)
3. Al-Hadaf (Matlamat)
4. Al-Wasail / Al-Manhaj (Sistem)
in
Round 2 : Panel 1 - Cabaran Pemimpin
Panel 2 - Peranan Wanita
Panel 3 - Contoh pemimpin terbaik dulu, kini dan selamanya : Rasulullah SAW

Akh Zubayr juga memberikan info ini :

Arkanu Syabab (As-Syahid Hassan Al-Banna)
Menurut beliau:
Asas iman ialah hati yang terang
Asas ikhlas ialah jiwa yang bersih
Asas semangat ialah perasaan yang mantap
Asas amal ialah azam yang kuat.

Habis forum ada supper dan postmortem. Lepas postmortem akh Rashid jumpa kami sebentar. Kemudian tidur.

24 November 2010

Qiyam, solat subuh, mathurat, tazkirah. Senaman dan khidmat diri. Perhimpunan pagi dan kawad serta sesi penggambaran. Sarapan. Kemudian ada Resolusi, iaitu Penubuhan MPP MUSLEH. Tugasan kena buat 3 jenis surat rasmi, surat kepada Perdana Menteri, Presiden IKRAM dan Lembaga Pengelola Sekolah. Kudapan. Acara penutup dan penyampaian hadiah. Alhamdulillah Al-Amin Gombak dapat Johan Pidato dan Manifesto :). Kemudian tamat.

Kami pulang menaiki bas pada jam 5.15 petang, dan sampai lebih kurang 11.45 malam di Hentian Duta.

p/s : Maaf atas kekasaran bahasa atau tersalah cakap.
p/s : maaf atas kePANJANGan post :), sbenarnya BANYAK lagi tak cerita.
p/s : kalau ada kesilapan dalam post ni, tolong tegur ana
p/s : terima kasih kepada semua individu-individu yang terlibat dalam Nadwah ini
samada secara langsung ataupun tidak langsung.
p/s : esok ada hari kad laporan doakan yang terbaik :)

Sekian. Yang baik itu daripada ALLAH, yang lemah itu kelemahan diri sendiri. Wassalam

Saturday, November 20

Blog-Ku


Salam...

Bismillah...

Selitan takrifan

Media : Alat atau perantara/medium dalam komunikasi atau dalam perhubungan

Media Massa : pelbagai jenis alat komunikasi (seperti televisyen, radio, surat khabar, majalah, dsb) yg dapat menyampaikan maklumat (berita dsb) kpd orang ramai dgn cepat (dlm masa yg singkat), sebaran am.

Blog : Tapak web yang membolehkan pengguna menulis dan menyimpan diari atau jurnal secara elektronik. E-diari atau e-jurnal ini dapat dilihat oleh pengguna web lain ataupun dijadikan tapak yang cuma dapat dilihat dengan memasukkan nama pengguna.

Takrifan diatas ni adalah sedikit perkongsian ilmu sahaja. Tiba-tiba rajin nak update blog. Jadi sekarang bukan nak cakap pasal takrif perkataan, tetapi nak cerita sedikit pasal blog ini.


Blog ini dilancarkan pada bulan Oktober 2008. Ketika itu, aku berada di tingkatan 2 nak masuk tingkatan 3. Sudah 2 tahun blog ini hidup. Aku start blogg-ing apabila diajak oleh teman rapatku iaitu Suhail Wahid.

Aku ni peminat 'anime', so blog pertama aku bukanlah blog ini, tapi blog yang bertemakan 'anime'. Kemudiannya aku delete blog tersebut dan buat blog yang baru iaitu blog ini. So jumlah kesemua blog yang aku buat adalah sebanyak 4 blog.

Time zaman awal2 aku buat blog dulu, ramai lagi takde blog, seingat aku, yang ada blog time tu, Suhail Wahid, Nawi dan Hafizuddin je. Kemudian muncul para blogger lain dalam OneSe7en yang aku jumpa, itu masa 2008. 'Zaman kegemilangan blog' la katakan.

Dulu, bila aku post, kebanyakan post aku orang kata 'panjang' sangat. Kemudian mereka malas nak baca post aku, baca skip-skip je. Kadang-kadang aku paksa otak aku untuk keluarkan idea nak tulis dalam blog. Dah macam-macam jenis post aku isi dalam blog ni. Alhamdulillah aku tiada 'rasa' untuk 'delete' blog ini.

Blogg-ing ni dah jadi macam hobi dah bagi aku. Aku suka dengan kemudahan-kemudahan yang disediakan, macam-macam widget boleh letak, boleh letak lagu la, chatbox la, blog list la, macam-macam lagi. Blog ni sudah banyak kali aku tukar template, serta banyak kali berganti-ganti widget.

Dalam aku seronok blogg-ing, pada masa yang sama aku juga belajar ketika menulis dan membaca. Sambil-sambil aku baca blog orang lain, aku dapat 'ibrah' dari post mereka. Sambil-sambil aku menulis dalam blog, kadang-kadang aku akan cari ayat Quran atau Hadith untuk diletakkan dalam blog aku ni. Semakin lama aku berblogg-ing, semakin bertambah ilmu aku yang sedikit ini, InsyaALLAH. Aku harap blog aku ni boleh dijadikan sebagai medan dakwah selain berkongsi pengalaman, InsyaALLAH.

Tetapi apabila 'muncul' facebook dan rakan-rakannya, ramai orang dah buat akaun, blog mula ditinggalkan dan diabaikan. Sampai sekarang, hanya beberapa orang sahaja yang masih meng'update' blog mereka antaranya ialah Mu'az, Izzat, dan newbie Fitri. Kalau dulu, bukan main lagi, kalau boleh tiap2 hari nak update letak post baru, cerita itu cerita ini. Tapi sekarang? hm.

Itulah media, sekarang ni macam-macam ada, facebook, twitter, formspring, tumblr, apa lagi? macam-macam la, diluar sana banyak lagi laman-laman sosial yang direka untuk melalaikan ummat Islam, kan? Astaghfirullah. Astaghfirullah. Astaghfirullah.

Itu sahaja kot setakat ni, sambung lain kali.

p/s 1 : maaf atas keruntuhan tatabahasa hehe :D
p/s 2 : esok malam dah bertolak ke Sg. Petani utk program Nadwah Kepimpinan, doakan kami :)
p/s 3 : alhamdulillah aku dah belajar sedikit sebanyak tentang 'computer programming'

Yang baik itu daripada ALLAH, yang lemah itu kesilapan diri sendiri

Wallahua'lam,

Semoga ALLAH redha.

Wassalam.

Belajar

Assalamualaikum...

Bismillah...

Apa khabar? Cuti ni manfaatkan tak? Banyak buang masa ya? Hm. InsyaALLAH mulai esok, aku akan start belajar 'programming' daripada ayahku . Yeah, belajar IT la, kata pakar IT kan.

Alhamdulillah ada gak manfaat masa-masa dalam cuti ni, kalau tak asyik duk ngadap PC bukak facebook segala benda tu la kan? buang masa tu, astaghfirullah. Hm, agak-agak tercapai tak matlamat aku nak mahir yer, da la basic pon takde, esok belajar lebih kurang 4 jam !

Benda ni pun ilmu jugak kan? Islam sendiri menuntut ummatnya supaya menuntut ilmu.
InsyaALLAH, ana harap para pembaca dapat manfaatkan baki masa lapang yang ada, jangan menyesal nanti ! Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna lagi.

Keputusan kat SPS, dah 3 subjek keluar. Markah ada yang menakutkan, ada yang menggembirakan hati.

Hari Isnin ni pulak ada Nadwah Kepimpinan, ahad dah kena bertolak ke Sg.Petani, Kedah , doa-doa ilmu aku ditambahkan lagi dan dapat dimanfaatkan ilmu tersebut.

Wallahua'lam

Assalamualaikum.

Wednesday, November 17

MASHWA#2

Salam, sekadar pengumuman ringkas. Pada 28 November akan diadakan Majlis Solat Hajat Wafdul Amin (MASHWA) yang kedua. Butir-butir terdapat dalam gambar di bawah :


(Sila klik pada gambar untuk rajah lebih besar)

Yuran sebanyak RM3 bayar kepada Isyraf !

Tuesday, November 16

Wasiat


Salam, wah sudah 3 bulan aku tak 'ber-blog-ing'. Ada perkara sudah tamat, ada perkara baru mula. Exam pun dah habis. MPT5 dah lepas. Kem Asas ('KESAS 2010) pun baru selesai. Sesi persekolahan 2010 pun baru sahaja tamat pada hari Jumaat yang lepas bersamaan 12/11/2010. Memang fitrah untuk diri ini, bila habis sekolah, rasa nak sekolah balik, bila dah sekolah rasa nak cuti, bila dah cuti memang nak kena cepuk cakap nak pergi sekolah, bila dah pergi sekolah rasa nak balik rumah, bila dah balik rumah pergi sekolah semula mentang-mentang rumah dekat dengan sekolah, bila rumah dah dekat dengan sekolah semua orang akan cakap "kau boleh la balik dulu, rumah dekat, rumah aku jauh", bila orang cakap begitu aku rasa tidak puas hati, bila aku tidak puas hati aku berdiam diri, bila aku dah berdiam diri, aku akan fikir pelbagai perkara, bila dah fikir aku cuba teliti dan cuba fikir bagaimana nak selesaikan masalah, tapi malangya tak kesampaian. Aku selalu rasa tak tenang, kenapa ya? Aku banyak dosa, aku banyak salah, kenapa ya? salah pemimpin ke? salah ibu bapa ke? salah guru ke? salah adik beradik? salah saudara mara? atau salah kawan-kawan? . Kenapa aku tak kata "salah diri sendiri ke?", ya memang salah diri sendiri, tapi kenapa manusia suka menuding jari kepada orang lain? kenapa? salah anda la pilih pemimpin yang tidak betul, yang tidak boleh dipercayai, yang teruk, yang...

Ya memang SALAH ANDA! sudah terang lagi bersuluh pemimpin tersebut sebegitu rupa. Mengapa masih pilih dia? Bila terjadi sesuatu, mula lah anda menyalahkan semua orang. Tidakkah bodoh anda memilih pemimpin yang takboleh jadi 'QUDWAH HASANAH' kepada semua orang? Ya 'QUDWAH HASANAH' 'ROLE MODEL' 'CONTOH TAULADAN'.

Cukup, saya tidak mampu untuk bersuara lagi. Saya diam, saya tidak tahu mahu buat apa. Bila ditegur, melenting, merungut, mencarut, putar belit cerita, tak pernah fikir nak terima teguran. Bagaimana nak selesaikan ni? Masalah macam ni pun tak boleh selesai, macam mana Islam nak bangkit? Masing-masing ikut haluan sendiri, tak bersatu-padu, as-sobiah, umpat sana, umpat sini, bajet power, bajet gagah, gaduh sana gaduh sini, curi barang tu curi barang ni, couple dengan orang ni couple dengan orang tu. Program tarbiyah sekolah takmau ikut. Apa ni? Mana perginya kesedaran antum? Mana?

Taknak cakap banyak la, ni pun dah cukup banyak.

-------------------------------------------------------------------------------------

Peperiksaan Penggal Dua 2010 (Tingkatan Empat)

- Aku buat study group bersama Mu'az, Izzat, Nafis, dan Haziq sebelum exam bermula.
- Aku tidak pernah 'keluar awal' pada exam kali ini.
- Aku rasa aku tak cukup daya lagi untuk menandingi top 10 dalam batch.
- Aku berdoa aku dapat top 10 dalam batch.
- Aku kesian dengan orang yang berlumba-lumba untuk keluar awal.
- Aku kesian tengok orang membazir masa lapang.
- Aku kesian tengok orang sia-siakan kesihatan.

Daripada Ibnu Abbas ra berkata, telah bersabda Rasulullah S.A.W. : "Terdapat dua nikmat yang kebanyakan manusia sering lupakan yaitu nikmat sihat dan nikmat masa lapang" (Riwayat Bukhari).


-------------------------------------------------------------------------------------

Majlis Perpisahan Tingkatan 5

- Aku lihat abang-abang tingkatan 5 semangat membuat persembahan.
- Aku rasa suara BangBil sedap
- Aku suka persembahan budak form 2 -Sebiru Hari Ini-
- Aku tak terkata.
- Aku sedih Ust Usman hendak meninggalkan sekolah.
- Aku sedih bila fikir yang aku takkan ada senior dekat sekolah dah tahun depan. Mereka dah jadi alumni. Aku pula yang menggantikan tempat mereka.
- Aku terasa nak patah balik masa, tapi itu mustahil.
- Aku senyum melihat gelagat abang-abang tingkatan 5.
- Aku tak terkata - speechless.

Terima kasih kepada abang-abang tingkatan 5 yang telah mendidik dan mentarbiyah ana, semoga antum terus thabat dijalan-Nya. Terima kasih terutamanya kepada Mohsein, Fawwaz, Nabil, Arodhi dan Mustaqim. Abang-abang ni banyak menasihati ana dan banyak membantu ana melaksanakan kerja-kerja dan amanah di sekolah. Semoga antum berjaya di dalam peperiksaan SPM kelak, InsyaALLAH.

-------------------------------------------------------------------------------------

Perkhemahan Asas 2010
- Aku sebagai AJK Disiplin
- Aku selalu bersama Mu'az
- Aku banyak kekurangan
- Aku belajar banyak perkara (terima kasih abang Afif)
- Aku suka main parang
- Aku suka bawak parang ke mana-mana
- Aku suka kayu (terima kasih Arif, Iman, Fitri, Lukman, Izzat)
- Aku suka dengan unggun api (terima kasih abang Rashid dan abang Fawwaz)
- Aku banyak bersabar
- Aku memberi peluang
- Aku suka ikatan (terima kasih Izzat, abang Mohsein, abang Mustaqim dan abang Arodhi)
- Aku tak minum pun air botol besar yang aku bawa.
- Aku dapat tau Azhad jadi pengawas. Tahniah.
- Aku cuba selesaikan semua masalah yang timbul.
- Aku suka borak dengan Rijal, Amru dan Azwan.
- Aku 'blur' kadangkala
- Aku tidak suka lihat ikhtilat yang tidak terjaga.
- Aku rasa bersalah
- Aku harap adik-adik form 1, form 2 dan rakan sebaya form 4 dapat ambil iktibar
- Aku tidak berdaya nak kata apa-apa lagi

Semoga peserta perkhemahan asas dapat mengambil sebanyak mungkin 'input' yang cuba kami terapkan. Mintak maaf diatas salah dan silap ana, sepanjang program, ana sebagai AJK Disiplin banyak mendenda antum. Maaf sekali lagi jika ada yang tidak suka dengan cara ana menghukum. Itu amanah ana, ana kena laksanakan, dan amanah itu akan dipersoalkan di akhirat kelak.

-------------------------------------------------------------------------------------

Cuti
- Aku mengarang di blog
- Aku cuba isi masa lapang sebaik mungkin
- Aku ada tahfiz (cuba fokus)
- Aku ada Nadwah
- Aku ada Hari Kad Laporan = Birthday Mu'az
- Aku ada Solat Hajat Wafdul Amin (yuran ramai lagi tak bayar)
- Aku ada Wafdul Amin
- Aku ada family day
- Aku ada kelas tambahan untuk SPM tahun depan.
- Aku ada jadual yang pack
- Aku sangat busy
- Aku harap cuti ni dapat aku manfaatkan sebaik mungkin.

-------------------------------------------------------------------------------------

Sedar tak sedar, dah nak masuk tingkatan lima. Dah jadi senior, rasa macam baru semalam masuk sekolah time form 1. Aku rindu akan tarbiyyah di al-amin, pahit manis masam masin, suka duka cuka luka, air mata . Aku harap al-amin dapat perbaiki 'biah'. Aku harap pelajar al-amin jadi soleh wa musleh. Aku harap aku berjumpa dengan Ramadhan tahun hadapan. Aku harap aku sekolah al-amin tahun hadapan. Aku harap aku selesa tahun hadapan. Aku harap tiada masalah tahun hadapan. Aku harap aku mahir dalam semua kemahiran syabab. Aku harap aku dapat jadi kawan yang baik. Aku harap aku dapat solehkan kawan aku. Aku harap teguran aku membina. Aku harap aku jadi orang yang berhikmah. Aku harap aku jadi orang yang tegas dan tetap pendirian. Aku harap aku berjaya. Aku harap aku dapat membentuk syakhsiah diri aku kepada yang lebih baik. Aku harap "BIAH SOLEHAH" tidak meninggalkan aku. Aku harap aku jadi Hafiz 30 Juzu'. Aku berdoa banyak-banyak. Mintak kepada ALLAH. Hmm, tapi kena usaha juga . Aku cuba untuk usahakan semua yang aku nak. Aku takut untuk tinggalkan al-amin. Aku takut untuk buat maksiat. Aku takut untuk buat dosa. Aku takut jikalau tiba-tiba secara tidak sedar aku mengguris hati orang lain.

p/s: ana akan update post ini InsyaALLAH.

Kepada yang membaca post ini, mintak maaf atas segala salah dan silap sepanjang 16-17 tahun ana hidup.

Yang baik itu daripada ALLAH, yang lemah dan buruk itu adalah kesilapan ana sendiri.

Wassalam.

Sunday, July 11

Avoid Al-Wahan!

Salam

Terimbas kembali saat daurah yang lepas , 07/07/10 daurah bertajuk "Mari Mencintai ALLAH" . Terfikir sekali lagi , adakah kita mencintai Rasulullah S.A.W. lebih daripada kita mencintai ibu bapa kita ? Pernahkah kita menangis ketika membaca Al-Quran , pernahkah kita menangis ketika solat ? Pernah tak kita cari masa untuk berdua-duaan dengan-NYA ? Selalu tak kita teringat-ingat dekat Rasulullah S.A.W ? Banyak tak selawat kita keatas Rasulullah ? Persahabatan kita dengan kawan kita atas dasar taqwa ?

Rasulullah S.A.W. bersabda "Hampir tiba masanya kalian diperebutkan seperti sekumpulan pemangsa yang memperebutkan makanannya.” Maka seseorang bertanya: ”Apakah kerana sedikitnya jumlah kita?” ”Bahkan kalian banyak, namun kalian seperti buih mengapung. Dan Allah telah mencabut rasa gentar dari dada musuh kalian terhadap kalian. Dan Allah telah menanamkan dalam hati kalian penyakit Al-Wahan.” Seseorang bertanya: ”Ya Rasulullah, apakah Al-Wahan itu?" Rasulullah S.A.W. menjawab: ”Cintakan dunia dan takut akan kematian.”

Kita ada tak 'penyakit' yang disebutkan diatas ? Kalau ada , tolonglah campakkan jauh-jauh penyakit itu .

"Carilah hati kamu ketika membaca Al-Quran , carilah hati kamu ketika sedang menunaikan solat , carilah hati kamu ketika mengingati mati" .

Sekadar peringatan ringkas . Ambillah iktibar . Segala yang baik daripada ALLAH , dan yang buruk itu kelemahan diri saya sendiri . Sekian . Wassalam

Tuesday, June 29

Sahabat-Teman-Kawan-Rakan






Salam , tiba-tiba kerajinan menyelubungi diri ini , rajin upper ? rajin utk update blog la . Semenjak dua menjak tiga menjak ni , rase nak update jer blog , agaknya , aku makin gemar menulis/menaip dlm blog . Jadi , aku taknak tulis panjang2 pendahuluan . Just wait and see , ape yang aku nak tulis .

Sahabat? Apa itu sahabat? Ok , aku bukan la nak cerita apa itu sahabat . Teruskan baca, jangan skip-skip . InsyaAllah , post kali ini , mungkin agak panjang .

Muhammad Mu'az bin Omar
Beliau dilahirkan pada 27 November 1994 . Mu'az , anta adalah kawan paling baik pernah ana jumpa , selama ana hidup 16 tahun , tak pernah jumpa orang sebaik anta , anta sentiasa tegur perbuatan ana , sejak ana masuk Al-Amin , dari sekolah rendah lagi , ana teringin nak berkawan dengan anta , sebab ana tengok , anta punya hafazan 'power' , so ana berminat untuk dekati anta dengan lebih rapat . Tapi tidak , sekolah rendah tak merealisasikan impian ana berkawan RAPAT dengan orang macam anta . Apabila masuk sekolah menengah , tingkatan satu dan tingkatan dua , kita takdelah rapat mana , tapi apabila lewat tahun 2009 , akhir-akhir tingkatan 3 , ana semakin rapat dengan anta , kalau anta pergi mana-mana , mesti ada bawak balik something untuk ana , banyak benda yang kita selalu kongsi bersama , kita selalu story-mori , alhamdulillah , ana dah bangun sekarang , ana dah sedar sekarang . Masuk tingkatan 4 , kita semakin rapat-semakin rapat dan semakin rapat , hampir setiap hari anta mengingatkan ana , supaya ana menghafal Quran lebih awal sebelum tasmi' dengan Ust Jumadi . Handphone kita pun sama , cuma colour jer lain . Anta minat Maher Zain , lagu Maher Zain sangat mendalam dan bermakna , lagunya boleh membawa para pendengar menghayati kebesaran dan kehebatan ALLAH . Ust Yasir cakap haritu time main badminton , kita ni adik-beradik , ana abang , anta adik . Ust Jumadi pulak cakap anta anak murid sulung , so ana adik seguru anta la? Tingkatan 4 ni , anta sudah jadi Timbalan Ketua Umum (TKU) , tahun depan jadi Ketua Umum (KU) pulak . Berat amanah yang anta pikul , harap anta manfaatkan sebaik mungkin amanah tersebut dan jalankan dengan baik . Anta selalu tarbiyyah diri ana , banyak ilmu yang ana dapat bila berkawan dengan anta . Walaupun anta kadang-kadang ada banyak masalah , tetapi muka anta tetap sentiasa ceria . Ana gembira dapat berkawan rapat dengan anta , ada banyak manfaat yang ana dapat dari anta , alhamdulillah . Baru-baru ini , 28 Jun 2010 , anta secara officially telah menjadi Al-Hafiz . Mabruk wahai Mu'az . Anta menjadi contoh kepada ana dan kawan-kawan yang lain . Ada satu benda yang ana pelik pasal anta , bila anta cakap di depan , di khalayak ramai , confirm anta cakap laju yang teramat ! Itulah , banyak lagi perkara tentang mu'az ni , *speechless* . Mu'az , orang ni SANGAT RAJIN menghafal Quran untuk tasmi' time tahfiz petang , kadang-kadang dia tasmi' sampai 9 muka sekali harung , sebab tu lah sekarang dia dah jadi Al-Hafiz . Anta selalu dorong ana supaya hafal Quran ! hafal Quran ! Hafaz Quran ! murajaah banyak-banyak ! Mu'az , beliaulah pelajar mithali SRIAAG 2006 , beliaulah TKU SMIAAG 2010 , dan bakal KU SMIAAG 2011 , bakal pelajar mithali SMIAAG 2011 . Semoga beliau menjadi pemimpin yang bertaqwa dan menjadi Qudwah hasanah kepada semua . InsyaALLAH

Amirul Izzat bin Ishak
Beliau dilahirkan pada 3 Mac 1994 . Kau rapat dengan aku dari darjah 3 lagi kan Izzat ? Orang terawal aku kenal dekat Al-Amin ialah kau dan Hakimi , dah lama kita kawan , tapi selalu gaduh , nasib baik gaduh main-main . Banyak benda kita selalu share Izzat . Kau banyak share minat yang sama dengan aku . Time sekolah rendah , kalau kau pergi vacation , ada jer benda yang kau bawak balik untuk aku . Kau ni anak orang kaya , kau selalu belanja aku . Terima kasih kawan . Time sekolah rendah , aku selalu datang rumah kau , sebab nak main game Naruto dekat PS2 , time tu kita lawan ramai-ramai , kita main "King" . Time tu , asyik kau dengan acap jer jadi king , aku tak pernah pon . Kadang-kadang kita pergi rumah Hafidz Rashid , lawan naruto ramai-ramai , balik sekolah balik pukul 6.10 petang . Hampir setiap hari buat camtu , lama-kelamaan korang pulak yang kalah lawan dengan aku , kadang-kadang kita sumer pergi rumah aku , benda ni cam dah jadi kebiasaan time sekolah rendah , naik sekolah menengah , sumer cam da takde minat , so perlawanan yang biasa kita buat sudah lenyap ditelan zaman . Time form 3 , kau ajak aku main satu game online ni , haish , da la tiap-tiap hari online , calon PMR , tapi tak hidup macam calon PMR pon . Dekat sekolah , kadang-kadang dalam kelas pon kita asyik bincang pasal game jer , benda yang 'lagha' . Lebih kurang bulan 8 bulan 9 , 2009 , aku stop main game tu . Tak sentuh langsung , komputer pon tak sentuh . Sekarang ni dah form 4 , ntah macam mane ntah , kita main balik game tu awal tahun , pastu dalam bulan 4 kita dah stop . Sekarang ni , aku tolong kau buat keje kau , dan kau pon tolong aku buat keje aku . Kadang-kadang aku tidur rumah kau , siapkan kerja , then alang-alang tu , main la Nintendo Wii , :D , time aku tidur rumah kau la , kita banyak berkongsi masalah , dan cuba cari jalan untuk selesaikannya . Dalam kelas kau duduk sebelah aku , kau selalu kacau aku , dah la kacau orang , pastu tak malu suruh aku ajar kau apa yang kau tak faham . Takpa , bak kata pepatah "malu bertanya sesat jalan" . Kadang-kadang , kita sama-sama wat sesi muhasabah diri . Izzat , semoga kau menjadi insan yang soleh wa musleh , InsyaALLAH .

Muhammad Nafis bin Abdul Mois
Beliau dilahirkan pada 6 September 1994 . Kau masuk SMIAAG time form 2, aku ingat lagi tarikh dia , 1/2/2008 , kan ? betul tak? Time kau masuk tu , hari jumaat . Pagi tu ada usrah , then abang azam hantar kau dekat bawah kanopi dekat dataran . Orang yang mula-mula kau kenal dekat Al-Amin adalah aku . Time awal-awal tu , aku briefing kat kau pasal sekolah ni , then masuk kelas . Dalam kelas kau duduk dekat belakang sekali , time form 2 ni , entah la , kau takdela rapat sangat dengan aku kan . Secara tiba-tiba , aku recruit kau masuk Efel . Tapi Efel ni sekarang entah ada ke tidak . Kau selalu bajet "tough" . Sekarang form 4 , kita dua-dua sama-sama dah pikul tanggungjawab besar , pikul amanah yang berat , dah jadi ketua biro pengawas . Aku tolong kau , kau tolong aku . Sama-sama susah , sama-sama senang . Kadang-kadang macam tertukar biro pulak . Kau selalu bagi tazkirah dekat aku , dan aku bagi tazkirah kat kau , kita sama-sama saling mengingati antara satu sama lain . Kita selalu lawan-lawan "istinbat" hukum , konon-konon kita ni ulama' , berangan jadi ulama' , padahal hukum tu kita dah tau da pun , cuma kita berdebat cara "istinbat" dia . Kita selalu bercerita pasal agama along with Khairul Iman . Kau hebat bermain badminton , walaupun kau tak sehebat aku , aku tetap tabik kau , kau selalu ajar aku main badminton , aku lawan dengan kau tak pernah menang walaupun sekali , kau cakap badminton ni kalau nak power senang jer , main tiap-tiap hari . So , aku decide , bukan la tiap-tiap hari nak main , aku pun banyak lagi benda nak buat , so bila-bila weekend yang free , kita akan pergi main badminton dekat UIA . Kita berlatih la dengan Ust Yasir . Kau , kalau dapat main badminton , mesti nak main dari pagi sampai petang , kau bebas , selalu naik bas ulang-ulang alik dari sekolah ke rumah , tapi kesian , kau naik bas sorang-sorang tiada berteman . Aku ingat lagi time form 2 , kita buat kerja kursus geografi 2 orang jer , kita jalan-jalan area Seksyen 5 Wangsa Maju , nak temu ramah penduduk dia . Time tu bulan Ramadhan , bulan puasa , ada pulak sorang makcik ni , offer kita air , dia ingat kita tak puasa , time singgah rumah Nadim pon sama , dia offer kita air jugak , heh , mencabar nafsu betul , petang tu kita siapkan kerja dekat rumah Haziq then main PS2 , then Haziq ajak bukak puasa kat rumah dia , tapi kita terpaksa balik awal. Time Tamrin (KBM) pulak , slot "sahabat" aku dengan kau kan . Apa pun semoga kau menjadi khalifah yang berguna dan berbakti kepada ummah . InsyaALLAH .


Suhail bin Muhd Shirajuddin
Beliau dilahirkan pada 4 Oktober 1994 . Aku rapat dengan kau sejak form 2 , sebab kau sanggup bantu aku , kau join nasyid . Pada pendapat aku , seriously , suara kau amat sedap . Kau ni selalu dilabel oleh orang dengan perkataan 'emo' . Memang betul , aku tak nafikan panas baran kau , sikit-sikit nak marah , sikit-sikit nak marah . Yang jadi mangsanya aku la , nak dengar kau punya ke-'emo'-an . Aku tengok kau ni , macam bijak dalam sains . Kau suka main Dota . Kau solo nasyid along with me and Suhail Wahid . Aku start panggil kau "Sushi" dan panggil Suhail Wahid "Suwa" sejak form 2 la , sebab bile time latihan nasyid jer , panggil "Suhail" dua-dua pandang . Nama "Sushi" jer yang stay , Suhail Wahid aku selalu panggil Suhail jer , "Suwa" tu jarang-jarang aku panggil . Akibat panggilan tu , sampai hampir satu batch (?) panggil kau Sushi , sampai ada beberapa senior pon panggil kau Sushi , junior aku taktau la , dan sampai ada satu masa tu , Ust Yasir pun panggil kau "Sushi" . Alangkah tak sangkanya aku , nama yang aku panggil hanya untuk kegunaan nasyid sahaja , dah jadi kegunaan umum . Sekarang , kadang-kadang aku akan panggil kau Suhail jer . Kau ni ada bakat yang RARE , kau boleh cam muzik dan dapat dia punya key and note and bla bla bla . Abang Aziz kata , bakat neutral cam kau ni amat rare , 1 dalam sejuta mungkin ? Kita selalu jugak bersaing dalam periksa , tengok sapa score lagi banyak , "kau bape A?" "peratus kau bape" "kau no bape dalam kelas?" "kau no bape dalam batch?" itulah soalan yang biasa keluar lebih kurang 2 minggu selepas peperiksaan ataupon ujian tamat . Kadang-kadang aku bengang dengan kau , sebab kau selalu lepas emo kau dekat aku , tapi kadang kadang aku rase best pulak kau emo dengan aku . yang aku pelik , kalau aku emo , tak boleh pulak . Macam kau sorang jer boleh emo . Dengan suara kau yang sedap , aku sangat suka "test suara" dengan kau . Kita sama-sama minat Mirwana , sama-sama minat nasyid , sama-sama minat Maher Zain , sama-sama minat muzik , walaupun minat aku dekat muzik tak sehebat kau . tapi ada la sikit-sikit . Kini , kau dah jadi Timbalan Amir Andalus . Amanah yang besar . Semoga kau jadi Da'ie yang berkualiti ! InsyaALLAH

Suhail bin Wahid
Beliau dilahirkan pada 30 November 1994 . Kita kenal dan rapat dari form 1 lagi . Haha , aku ingat lagi kita wat team melukis , namanya Bakat Baru Al-Amin (BBA) . Diketuai Fitri , ahlinya , aku , kau , Haziq dan Nadim . Siap berangan nak buat kelab lagi tu . Then lepas beberapa bulan , team kita bubar . Entah kenapa , otak aku time form 1 ni otak budak kecik , tak baligh lagi pon waktu tu , aku wat team baru bernama Efel . Diketuai aku dan diikuti oleh kau , Haziq , Nadim dan Khairul Iman . Team ni bukan sahaja melukis jer , tapi team kita ni , semua benda kita wat sama-sama , study sama-sama , buat kerja kursus sama-sama , makan pon sama-sama . Itu namanya Amal Jama'ie . Kau ni orang yang tak reti jaga mulut , ada jer benda kau nak kutuk orang , panggil aku macam-macam , kadang-kadang kau ni seorang yang amat lawak . Kau masuk tahfiz bulan 8 tahun 2007 . Kau selalu kacau aku , bukan aku sorang jer , kau selalu kacau orang lain jugak . Kau suka ikut aku , kalau aku cakap "aku kau" kau pun cakap "aku kau" , kalau aku cakap "ana anta" kau pun cakap "ana anta" gak , dan kadang-kadang kita cakap campur jer "aku anta kau ana" . Kau ada pengetahuan Bahasa Arab yang mengkagumkan , asyik score 96 , 98 jer dalam periksa Bahasa Arab , asyik 90 ke atas jer , kau cakap tuisyen dengan Ust Syed , best ! Hari tu aku hampir masuk tuisyen korang dengan Ust Syed , tapi tak jadi . So , selama aku hidup 16 tahun ni , tak pernah lagi aku masuk mana-mana tuisyen . Kalau bab fizikal pulak , dulu kau ni jaaaaaaauuuhhhh lebih pendek dari aku , tapi sekarang? sekarang kau dah lagi tinggi daripada aku . Kulit kau putih melepak (?) Nampak sangat jarang bersukan . Kau ni jenis yang mudah sakit , sama macam aku , aku pun mudah kena sakit , kita sama-sama ada resdung . Kau pun ada bakat melukis , tapi sekarang ni , aku dah jarang nampak kau melukis . Ust Jumadi cakap , kau boleh menghafal Quran kejap giler , tapi kau ni malas dan selalu tak datang kelas tahfiz ! Kalau kau rajin dan selalu datang kelas tahfiz , aku rasa mungkin kau dah boleh khatam 30 Juzu' da , bacaan kau pon baik jugak . Aku tengok , otak kau , macam otak business, kau nak contohi abang kau , kau selalu share bekal kau dengan aku time rehat . Semoga menjadi mukmin yang rajin dan dermawan ! InsyaALLAH .


Muhammad Fitri bin Mohd Masaan
Beliau dilahirkan pada 15 Mac 1994 . Kau ni orang yang sangat lawak . Time form 1 dulu kau jadi ketua BBA , then tiba-tiba kau nak bubarkan team tu . Kau ada satu bakat yang amat besar , aku rasa bakat kau ni boleh pergi jauh , kau boleh melukis dengan baik . Kau main game yang sama aku main dengan Izzat . Tiap-tiap masa asyik bincang pasal game game game , takde benda lain ke kita nak bincang . Aku rapat dengan kau awal-awal pon , sebab game , tapi sekarang kita dah stop main game tu pon , kita still rapat . So maksudnya kita rapat bukan sebab game la kan ?. Dalam kelas kau duduk sebelah aku , kau selalu seksa aku , geletek aku , tapi aku sabar , kau selalu suruh aku urut kau bila kau ngantuk dalam kelas , kau selalu buat lawak , itu yang menceriakan aku . Kau ada charge positive dan negative yang balance , so jadi la neutral , (apa aku ngarut ?) . Walaupun kau ni seorang yang suka main-main , tapi bila time serius , memang kau akan serius betul . Kadang-kadang kau yang kasi tazkirah dekat aku . Time aku murung , kau akan cuba menceriakan aku , kau buat lawak , and kau tanya aku ada masalah ke . Aku paling tak suka bile kau emo/marah , macam-macam jenis perkataan keluar dari mulut kau . Hari tu kau cakap nak tukar pakej , tapi setakat yang aku nampak ni , kau belum lagi menukarkan pakej kau , kau sorang jer yang sama dengan aku setiap subjek , duduk sama kelas dengan aku setiap subjek , tidak kira subjek elektif mahupun subjek teras , kalau kau tukar pakej , sape nak jadi orang yang sama kelas dengan aku semua subjek ? Kalau kau tukar pakej , takdela orang nak kacau aku lagi setiap kali kelas , kau ni pandai , tapi kau punya pandangan salah , bagi aku la , sebab kau cakap "baik dapat teruk time semester 1 , so semester 2 dapat bagus sikit , ada la peningkatan" peningkatan tu bagus , tapi kita tak sepatutnya target yang teruk kan? Aku suka bekerja dengan kau , sebab bile time urusan kerja , memang kau serius . Kau ada jawatan besar dalam organisasi MASYAB . Iaitu Timbalan Ketua Pergerakan I . Mula-mula kau jadi , kau agak terperanjat dan terkejut , banyak kali dah aku dengar kau cakap nak letak jawatan , alhamdulillah , aku rasa kau dapat menjalankan tugas kau dengan baik walaupun kau macam tak dapat terima lagi hakikat yang kau dah jadi . Fitri , semoga kau jadi pejuang Islam yang berkaliber ! InsyaALLAH .

Ahmad Arif bin Mohd Rozain
Beliau dilahirkan pada 4 Ogos 1994 . Arif , aku baru kenal kau tahun lepas , aku tak sangka yang kau minat nasyid . Kau ni ada tabiat pelik , -suka kunyah benda bukan makanan , contohnya ubat pensel , rumput , kertas dan ubat stapler- . Kau ni selalu sms dengan orang , sepanjang masa handphone kat tangan jer , bile aku tanye , kau macam taknak bagitau jer , lepas tu kau mintak aku share kredit . Kau ialah satu-satunya orang yang memanggil aku dengan nama "IM" , berasal dari Imrani . Kau ada kemahiran syabab yang agak tinggi la , semua yang kita pernah belajar , semua kau ingat , ikatan , pertolongan cemas , kawad semua lah . Suara kau kuat , bak kata kau sendiri , kau menggelar diri kau sebagai "speaker" . Kau terer Bahasa Arab , aku taktau kenapa kau terer sangat , sama cam Suhail Wahid . Dulu kau sekolah Hira' , dan aku tengok, ilmu agama kau pun boleh tahan , tapi ilmu jer ada tak guna , kena amalkan ilmu tersebut . Kau selalu lead doa , contohnya time peperiksaan semester 1 , setiap kali sebelum pergi ke dewan peperiksaan , wajib baca doa ramai-ramai dulu , kebiasaannya diketuai oleh kau . Aku kadang-kadang , ada jugak perkara-perkara yang aku share dengan kau . Kau ni seorang yang pemurah , bukan pemurah , tapi amat pemurah . Kau juga ada selera yang besar , aku rasa dalam dua dulang makanan tu , kau boleh habiskan makan sorang-sorang , tak perlu bantuan orang lain untuk habiskan kan? Aku perhati kau selalu jadi goalkeeper time main bola , boleh tahan jugak la kecekapan kau sebagai goalkeeper . Kau ada satu persamaan dengan aku . Cuba teka apa? Ya ! Anda salah ! Cuba lagi ! Apa? Ya ! Tepat sekali ! Jawapannya KIDAL ! . Setakat ni , orang-orang yang kidal yang aku ingat , aku , kau , Rafi (?) , Hafizuddin (?) , kan? Kau pandai Biology , kau selalu ajar aku Bio , nota-nota Bio kau sumer cantik-cantik belaka , kalah banat ! . Semoga kau menjadi orang yang benar-benar jujur dan ikhlas dalam setiap amalan . InsyaALLAH .

Muhd Haziq bin Razali
Beliau dilahirkan pada 28 April 1994 . Haziq , anta ni budak yang sangat pandai , asyik-asyik dapat A , asyik asyik dapat A . PMR pon da 9A da , PMRI 6A . Baru-baru ni , peperiksaan semester 1 , anta dapat nombor 2 dalam kelas dan juga dapat nombor yang sama dalam batch , iaitu nombor 2 dalam batch . Fuh ! bukan senang nak dapat top 3 dalam batch . Anta pandai melukis , macam Fitri , tapi anta selalu bangga-bangga dengan lukisan anta , memang la cantik , tapi tak payah nak bangga-bangga sangat . Time tahfiz form 1 dulu , anta tasmi' juzu' 1 dengan juzu' 2 laju giler , rupa-rupanyan anta dah pernah hafal , time tula anta jadi ranking kedua dalam tahfiz selepas Mu'az . Anta baca Quran , amat amat lah laju , sampai langgar hukum tajwid segala . Buktinya , tengoklah markah periksa Hafazan dan Tilawah dia , markah Hafazan dia jauh lebih tinggi dari markah tilawah . Anta suka kacau orang , geletek orang , pastu gelak sorang-sorang , itulah tabiat anta setiap hari . Tabiat time belajar pulak , kalau time guru tengah mengajar , anta akan pandang tepat kearah guru tersebut , bile ana tengok anta , mata anta betul-betul bentuk BULAT , terbeliak mata anta melihat guru itu , bersungguh-sungguh anta nak belajar , patutla dapat nombor dua dalam batch . Memandangkan anta ranking kedua selepas Mu'az , so lepas ni , giliran anta pulak untuk habis 30 Juzu' , InsyaALLAH . Lebih kurang lagi 4-5 Juzu' jer kan Haziq ? Tak lama dah tu , ana yakin anta boleh habis . Nasihat ana untuk anta , supaya perbaiki bacaan anta yang "ter"lampau laju itu , jangan tergopoh-gapah sangat . Don't worry , Quran tu takkan kemana-mana selagi anta jaga Quran tu , nanti dah jadi Al-Hafiz , jangan pulak lupa dekat Quran tau . Lagi satu , kasi la tips sikit macam mana nak score macam anta :D , mungkin ana ni malas kot , dan anta rajin , tu jer bezanya kan ? ke ada lagi ? Semoga menjadi hamba ALLAH yang sentiasa tawadhu' . InsyaALLAH .


Aku Sayang semua sahabat-sahabat , teman-teman , kawan-kawan , rakan-rakan aku . Semoga kamu semua berjaya dunia dan akhirat sahabat-sahabat ! InsyaALLAH .

"Sahabat yang baik apabila dipandang wajahnya , membawa mengingati ALLAH , mendengarkan kata-katanya menambahkan ilmu , terlihat gerak-gerinya meninggikan takut kepada ALLAH , berkawan dengannya berjuang ke jalan ALLAH"

"Pada hari itu sahabat-sahabat karib setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh).."

(Az-Zukhruf Ayat 67)

Yang baik itu daripada ALLAH , yang buruk itu , kelemahan diri saya sendiri ,
Sekian.

Wassalam.

Monday, June 28

Tahniah Al-Hafiz




Salam

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah , seorang daripada sahabat kita telah menjadi HAFIZ Al-QURAN 30 Juzu' secara 'official' sebentar tadi . Mu'az , ana berasa sangat gembira dan bangga dengan anta , jangan lupa pesan ana .

Tadi ada majlis khatam Al-Quran , baca surah Ad-Dhuha sampailah surah An-Nas , pastu Mu'az bacakan doa khatam Al-Quran dengan penuh khusyu' , alhamdulillah , kemudian ada ucapan daripada Pakcik Isa dan ucapan daripada Ustaz Jumadi , ibu bapa Mu'az turut hadir , ana dapat lihat kegembiraan di muka ibu bapa Mu'az . Tentu mereka kagum dan bangga dengan anak mereka . Selepas itu , adalah sedikit jamuan ringan sempena Mu'az khatam ni , hari ahad ni Ustaz Jumadi ajak keluar makan celebrate Mu'az :D .

TAHNIAH MUHAMMAD MU'AZ BIN OMAR ! BARAKALLAHU LAKA ! SEMOGA BERJAYA DUNIA DAN AKHIRAT .

Confirm ibu bapa anta rase bertuah giler dapat anak macam anta kan ? :)
Terima kasih kepada para pendidik terutama Ustaz Jumadi bin Kadir , terima kasih kepada semua ibu-bapa yang tidak pernah jemu memberi komitmen kepada ATACE . Alhamdulillah , ATACE telah melahirkan seorang lagi hafiz yang kedua(selepas Kak Azlina). Mu'az , anta sekarang ada banyak masa untuk murajaah , ada lagi 1 setengah tahun sebelum melangkah keluar alam persekolahan ni , manfaatkanlah masa tersebut dengan sebaik mungkin , kalau boleh hafal makna sekali :D .





Saat-saat selepas Mu'az habis tasmi' 4 muka surat terakhirnya sebelum habis 30 Juzu'

Jangan lupa , kalau dapat sesuatu yang bermanfaat , share-share la yer . Jadilah Da'ie yang mantop ! Jadilah Hafiz yang 'masyi' ! Banyak lagi nak cakap sebenarnya , *speechless* . Bangga giler dapat kawan macam anta , selalu didik ana , dulu ana jatuh , anta tolong bangunkan ana .

Ya Allah , Engkau berkatilah persahabatan kami Ya Allah , Engkau jadikanlah Muhammad Mu'az bin Omar sebagai Hafiz yang 'masyi' Ya Allah . Amin .

Ingat Mu'az , anta orang terpilih , bukan senang nak hafal Quran laju macam anta :) . Jaga amanah yang Allah bagi kat anta , jangan persiakan ia. Jutaan tahniah buat anta . Semoga anta menjadi Qudwah Hasanah kepada semua pelajar Al-Amin . Good Luck TKU !
Semoga menjadi pemimpin dan pentarbiyah yang berjaya dunia dan akhirat !


p/s : post ini post khas untuk Mu'az


Wassalam

Friday, June 25

Buka Mata

Salam sejahtera kepada semua pelawat blog saya . Alhamdulillah cuti 2 minggu baru sahaja berlalu . Semoga kita mengisi masa cuti kita dengan perkara-perkara yang bermanfaat . Sudah 5 hari sekolah penggal kedua bermula . Harap hari ini lebih baik daripada semalam , dan esok lebih baik daripada hari ini .

Sebenarnya saya tidak tahu hendak meng'update'kan blog ini dengan apa . Cuma hendak beritahu bahawa , saya rindu zaman kegemilangan blog dahulukala (?). Saya masih ingat lagi , semua orang masing-masing sibuk nak meng'update'kan blog mereka dengan pengalaman . Ada 'event' apa-apa sahaja , mesti mereka akan 'update' . Kemudian , ziarah blog orang lain , komen-komen . Tapi itu dulu , sekarang bagaimana pula ?

Memandangkan salah seorang sahabat karib saya iaitu Muhammad Mu'az bin Omar , makin hampir khatam , maksud saya menjadi Hafiz Al-Quran 30 Juzu' , lagi 4 muka surat jer kan Mu'az ? Jadi saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan : -

SEMOGA BERJAYA WAHAI MUHAMMAD MU'AZ BIN OMAR ! DAH JADI HAFIZ 30 JUZU' ! JAGA AMANAH 30 JUZU' BAIK-BAIK ! KAMU ORANG YANG TERPILIH ! SEMOGA LAKSANAKAN DAN AMALKAN AL-QURAN ! SEMOGA BERJAYA DI DUNIA MAHUPUN DI AKHIRAT ! MUDAH-MUDAHAN AL-QURAN ITU MENJADI SYAFAAT DI AKHIRAT KELAK , INSYA ALLAH ! .

Terima kasih kepada Ust Jumadi yang sering membimbing kami pelajar2 tahfiz :D

Tadi meeting , Ust Yasir pesan , supaya tambahkan ilmu banyak-banyak , lagi-lagi ilmu agama , kuatkan jati diri , jangan biar hati kosong . Ingat ! Jawatan tak effect pelajaran . "Kalau kita jaga agama Allah , nescaya Allah akan menjaga kita"

Haritu pergi Kem Kembara Tahfiz . Banyak benda belajar . Lagu tema Kem tu "Open Your Eyes" - Maher Zain . So , nak kongsi lirik dia la . Google pon boleh . Hayatilah lirik lagu ni , cukup bermakna . Here's the lyrics :-

[Open Your Eyes]
By: Maher Zain

Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony
Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?
Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..


Segala yang baik daripada Allah , yang buruk tu kesilapan dan kelemahan diri sendiri . Wassalam .