Friday, June 29

Batu karang di lautan. Ohh.

بسم الله الرحمن الرحيم


Aku rindu biah di Al-Amin.

Rasa macam baru je semalam masuk Al-Amin, berkenalan dengan kanak-kanak riang semasa sekolah rendah. Berlari berkejaran sampai jatuh kepala benjol sambil menangis. Bermain 'police and thief' (kalau dulu kami budak2 sebut police and three).

Thursday, June 28

Acano nak jadi baik ni? Aku mahu berubah!

بسم الله الرحمن الرحيم


Acano nak jadi baik ni? Aku mahu berubah!

Tuesday, June 26

Jumpa lagi Haziq

بسم الله الرحمن الرحيم



Pada 20 Jun yang lepas, sahabat saya Haziq, telah pun berlepas ke Amerika Syarikat untuk melanjutkan pelajarannya.

Thursday, June 21

The Criminal

بسم الله الرحمن الرحيم



A very good video. Watch it!

Jauhi HASAD!

Sunday, June 17

MATI itu PASTI

بسم الله الرحمن الرحيم

Doa senjata mukmin


Sejak kebelakangan ini sering dengar berita kematian. Moga berita-berita ini dapat 'menggerakkan' diri kita ke arah persediaan untuk menghadapi mati.

Friday, June 15

Pesanan guru-guru Al-Amin

بسم الله الرحمن الرحيم

Murabbi-murabbi pendidik ummah!

Wednesday, June 13

Ketenangan yang pasti

بسم الله الرحمن الرحيم


Saat anda resah.
Saat anda gelisah.
Memikirkan hidup yang penuh pancaroba.

Monday, June 11

Pertandingan Video Ummah '12 - 10 Muwasofat Tarbiyyah

بسم الله الرحمن الرحيم


"Kenalilah Tuhanmu. Perbaiki dirimu. Ajaklah orang lain. Dirikanlah daulah Islam di hatimu, nescaya ia akan tertegak di bumimu.." -Asy-Syahid Hassan Al Banna-
والله اعلم

Saturday, June 9

Kursus KPP

بسم الله الرحمن الرحيم


Alhamdulillah, hari ni baru sahaja selesai Kursus KPP. Ada sesuatu yang membuatkan saya tergerak hati untuk menyampaikannya di sini.

Saya tertarik dengan pesanan penceramah kursus KPP tadi, beliau merupakan seorang bekas tentera, sudah ada lesen selama 50 tahun.

Friday, June 8

Pemuda

بسم الله الرحمن الرحيم


Layakkah kita digelar pemuda?

Mampu tak kita jadi seperti Musab bin Umair yang menjadi naqib kepada penduduk Madinah?

Mampu tak kita jadi seperti Abu Dzar Al-Ghifari yang menyebarkan dakwah di kampung orang-orang Ghifar?

والله اعلم