Tuesday, June 29

Sahabat-Teman-Kawan-Rakan






Salam , tiba-tiba kerajinan menyelubungi diri ini , rajin upper ? rajin utk update blog la . Semenjak dua menjak tiga menjak ni , rase nak update jer blog , agaknya , aku makin gemar menulis/menaip dlm blog . Jadi , aku taknak tulis panjang2 pendahuluan . Just wait and see , ape yang aku nak tulis .

Sahabat? Apa itu sahabat? Ok , aku bukan la nak cerita apa itu sahabat . Teruskan baca, jangan skip-skip . InsyaAllah , post kali ini , mungkin agak panjang .

Muhammad Mu'az bin Omar
Beliau dilahirkan pada 27 November 1994 . Mu'az , anta adalah kawan paling baik pernah ana jumpa , selama ana hidup 16 tahun , tak pernah jumpa orang sebaik anta , anta sentiasa tegur perbuatan ana , sejak ana masuk Al-Amin , dari sekolah rendah lagi , ana teringin nak berkawan dengan anta , sebab ana tengok , anta punya hafazan 'power' , so ana berminat untuk dekati anta dengan lebih rapat . Tapi tidak , sekolah rendah tak merealisasikan impian ana berkawan RAPAT dengan orang macam anta . Apabila masuk sekolah menengah , tingkatan satu dan tingkatan dua , kita takdelah rapat mana , tapi apabila lewat tahun 2009 , akhir-akhir tingkatan 3 , ana semakin rapat dengan anta , kalau anta pergi mana-mana , mesti ada bawak balik something untuk ana , banyak benda yang kita selalu kongsi bersama , kita selalu story-mori , alhamdulillah , ana dah bangun sekarang , ana dah sedar sekarang . Masuk tingkatan 4 , kita semakin rapat-semakin rapat dan semakin rapat , hampir setiap hari anta mengingatkan ana , supaya ana menghafal Quran lebih awal sebelum tasmi' dengan Ust Jumadi . Handphone kita pun sama , cuma colour jer lain . Anta minat Maher Zain , lagu Maher Zain sangat mendalam dan bermakna , lagunya boleh membawa para pendengar menghayati kebesaran dan kehebatan ALLAH . Ust Yasir cakap haritu time main badminton , kita ni adik-beradik , ana abang , anta adik . Ust Jumadi pulak cakap anta anak murid sulung , so ana adik seguru anta la? Tingkatan 4 ni , anta sudah jadi Timbalan Ketua Umum (TKU) , tahun depan jadi Ketua Umum (KU) pulak . Berat amanah yang anta pikul , harap anta manfaatkan sebaik mungkin amanah tersebut dan jalankan dengan baik . Anta selalu tarbiyyah diri ana , banyak ilmu yang ana dapat bila berkawan dengan anta . Walaupun anta kadang-kadang ada banyak masalah , tetapi muka anta tetap sentiasa ceria . Ana gembira dapat berkawan rapat dengan anta , ada banyak manfaat yang ana dapat dari anta , alhamdulillah . Baru-baru ini , 28 Jun 2010 , anta secara officially telah menjadi Al-Hafiz . Mabruk wahai Mu'az . Anta menjadi contoh kepada ana dan kawan-kawan yang lain . Ada satu benda yang ana pelik pasal anta , bila anta cakap di depan , di khalayak ramai , confirm anta cakap laju yang teramat ! Itulah , banyak lagi perkara tentang mu'az ni , *speechless* . Mu'az , orang ni SANGAT RAJIN menghafal Quran untuk tasmi' time tahfiz petang , kadang-kadang dia tasmi' sampai 9 muka sekali harung , sebab tu lah sekarang dia dah jadi Al-Hafiz . Anta selalu dorong ana supaya hafal Quran ! hafal Quran ! Hafaz Quran ! murajaah banyak-banyak ! Mu'az , beliaulah pelajar mithali SRIAAG 2006 , beliaulah TKU SMIAAG 2010 , dan bakal KU SMIAAG 2011 , bakal pelajar mithali SMIAAG 2011 . Semoga beliau menjadi pemimpin yang bertaqwa dan menjadi Qudwah hasanah kepada semua . InsyaALLAH

Amirul Izzat bin Ishak
Beliau dilahirkan pada 3 Mac 1994 . Kau rapat dengan aku dari darjah 3 lagi kan Izzat ? Orang terawal aku kenal dekat Al-Amin ialah kau dan Hakimi , dah lama kita kawan , tapi selalu gaduh , nasib baik gaduh main-main . Banyak benda kita selalu share Izzat . Kau banyak share minat yang sama dengan aku . Time sekolah rendah , kalau kau pergi vacation , ada jer benda yang kau bawak balik untuk aku . Kau ni anak orang kaya , kau selalu belanja aku . Terima kasih kawan . Time sekolah rendah , aku selalu datang rumah kau , sebab nak main game Naruto dekat PS2 , time tu kita lawan ramai-ramai , kita main "King" . Time tu , asyik kau dengan acap jer jadi king , aku tak pernah pon . Kadang-kadang kita pergi rumah Hafidz Rashid , lawan naruto ramai-ramai , balik sekolah balik pukul 6.10 petang . Hampir setiap hari buat camtu , lama-kelamaan korang pulak yang kalah lawan dengan aku , kadang-kadang kita sumer pergi rumah aku , benda ni cam dah jadi kebiasaan time sekolah rendah , naik sekolah menengah , sumer cam da takde minat , so perlawanan yang biasa kita buat sudah lenyap ditelan zaman . Time form 3 , kau ajak aku main satu game online ni , haish , da la tiap-tiap hari online , calon PMR , tapi tak hidup macam calon PMR pon . Dekat sekolah , kadang-kadang dalam kelas pon kita asyik bincang pasal game jer , benda yang 'lagha' . Lebih kurang bulan 8 bulan 9 , 2009 , aku stop main game tu . Tak sentuh langsung , komputer pon tak sentuh . Sekarang ni dah form 4 , ntah macam mane ntah , kita main balik game tu awal tahun , pastu dalam bulan 4 kita dah stop . Sekarang ni , aku tolong kau buat keje kau , dan kau pon tolong aku buat keje aku . Kadang-kadang aku tidur rumah kau , siapkan kerja , then alang-alang tu , main la Nintendo Wii , :D , time aku tidur rumah kau la , kita banyak berkongsi masalah , dan cuba cari jalan untuk selesaikannya . Dalam kelas kau duduk sebelah aku , kau selalu kacau aku , dah la kacau orang , pastu tak malu suruh aku ajar kau apa yang kau tak faham . Takpa , bak kata pepatah "malu bertanya sesat jalan" . Kadang-kadang , kita sama-sama wat sesi muhasabah diri . Izzat , semoga kau menjadi insan yang soleh wa musleh , InsyaALLAH .

Muhammad Nafis bin Abdul Mois
Beliau dilahirkan pada 6 September 1994 . Kau masuk SMIAAG time form 2, aku ingat lagi tarikh dia , 1/2/2008 , kan ? betul tak? Time kau masuk tu , hari jumaat . Pagi tu ada usrah , then abang azam hantar kau dekat bawah kanopi dekat dataran . Orang yang mula-mula kau kenal dekat Al-Amin adalah aku . Time awal-awal tu , aku briefing kat kau pasal sekolah ni , then masuk kelas . Dalam kelas kau duduk dekat belakang sekali , time form 2 ni , entah la , kau takdela rapat sangat dengan aku kan . Secara tiba-tiba , aku recruit kau masuk Efel . Tapi Efel ni sekarang entah ada ke tidak . Kau selalu bajet "tough" . Sekarang form 4 , kita dua-dua sama-sama dah pikul tanggungjawab besar , pikul amanah yang berat , dah jadi ketua biro pengawas . Aku tolong kau , kau tolong aku . Sama-sama susah , sama-sama senang . Kadang-kadang macam tertukar biro pulak . Kau selalu bagi tazkirah dekat aku , dan aku bagi tazkirah kat kau , kita sama-sama saling mengingati antara satu sama lain . Kita selalu lawan-lawan "istinbat" hukum , konon-konon kita ni ulama' , berangan jadi ulama' , padahal hukum tu kita dah tau da pun , cuma kita berdebat cara "istinbat" dia . Kita selalu bercerita pasal agama along with Khairul Iman . Kau hebat bermain badminton , walaupun kau tak sehebat aku , aku tetap tabik kau , kau selalu ajar aku main badminton , aku lawan dengan kau tak pernah menang walaupun sekali , kau cakap badminton ni kalau nak power senang jer , main tiap-tiap hari . So , aku decide , bukan la tiap-tiap hari nak main , aku pun banyak lagi benda nak buat , so bila-bila weekend yang free , kita akan pergi main badminton dekat UIA . Kita berlatih la dengan Ust Yasir . Kau , kalau dapat main badminton , mesti nak main dari pagi sampai petang , kau bebas , selalu naik bas ulang-ulang alik dari sekolah ke rumah , tapi kesian , kau naik bas sorang-sorang tiada berteman . Aku ingat lagi time form 2 , kita buat kerja kursus geografi 2 orang jer , kita jalan-jalan area Seksyen 5 Wangsa Maju , nak temu ramah penduduk dia . Time tu bulan Ramadhan , bulan puasa , ada pulak sorang makcik ni , offer kita air , dia ingat kita tak puasa , time singgah rumah Nadim pon sama , dia offer kita air jugak , heh , mencabar nafsu betul , petang tu kita siapkan kerja dekat rumah Haziq then main PS2 , then Haziq ajak bukak puasa kat rumah dia , tapi kita terpaksa balik awal. Time Tamrin (KBM) pulak , slot "sahabat" aku dengan kau kan . Apa pun semoga kau menjadi khalifah yang berguna dan berbakti kepada ummah . InsyaALLAH .


Suhail bin Muhd Shirajuddin
Beliau dilahirkan pada 4 Oktober 1994 . Aku rapat dengan kau sejak form 2 , sebab kau sanggup bantu aku , kau join nasyid . Pada pendapat aku , seriously , suara kau amat sedap . Kau ni selalu dilabel oleh orang dengan perkataan 'emo' . Memang betul , aku tak nafikan panas baran kau , sikit-sikit nak marah , sikit-sikit nak marah . Yang jadi mangsanya aku la , nak dengar kau punya ke-'emo'-an . Aku tengok kau ni , macam bijak dalam sains . Kau suka main Dota . Kau solo nasyid along with me and Suhail Wahid . Aku start panggil kau "Sushi" dan panggil Suhail Wahid "Suwa" sejak form 2 la , sebab bile time latihan nasyid jer , panggil "Suhail" dua-dua pandang . Nama "Sushi" jer yang stay , Suhail Wahid aku selalu panggil Suhail jer , "Suwa" tu jarang-jarang aku panggil . Akibat panggilan tu , sampai hampir satu batch (?) panggil kau Sushi , sampai ada beberapa senior pon panggil kau Sushi , junior aku taktau la , dan sampai ada satu masa tu , Ust Yasir pun panggil kau "Sushi" . Alangkah tak sangkanya aku , nama yang aku panggil hanya untuk kegunaan nasyid sahaja , dah jadi kegunaan umum . Sekarang , kadang-kadang aku akan panggil kau Suhail jer . Kau ni ada bakat yang RARE , kau boleh cam muzik dan dapat dia punya key and note and bla bla bla . Abang Aziz kata , bakat neutral cam kau ni amat rare , 1 dalam sejuta mungkin ? Kita selalu jugak bersaing dalam periksa , tengok sapa score lagi banyak , "kau bape A?" "peratus kau bape" "kau no bape dalam kelas?" "kau no bape dalam batch?" itulah soalan yang biasa keluar lebih kurang 2 minggu selepas peperiksaan ataupon ujian tamat . Kadang-kadang aku bengang dengan kau , sebab kau selalu lepas emo kau dekat aku , tapi kadang kadang aku rase best pulak kau emo dengan aku . yang aku pelik , kalau aku emo , tak boleh pulak . Macam kau sorang jer boleh emo . Dengan suara kau yang sedap , aku sangat suka "test suara" dengan kau . Kita sama-sama minat Mirwana , sama-sama minat nasyid , sama-sama minat Maher Zain , sama-sama minat muzik , walaupun minat aku dekat muzik tak sehebat kau . tapi ada la sikit-sikit . Kini , kau dah jadi Timbalan Amir Andalus . Amanah yang besar . Semoga kau jadi Da'ie yang berkualiti ! InsyaALLAH

Suhail bin Wahid
Beliau dilahirkan pada 30 November 1994 . Kita kenal dan rapat dari form 1 lagi . Haha , aku ingat lagi kita wat team melukis , namanya Bakat Baru Al-Amin (BBA) . Diketuai Fitri , ahlinya , aku , kau , Haziq dan Nadim . Siap berangan nak buat kelab lagi tu . Then lepas beberapa bulan , team kita bubar . Entah kenapa , otak aku time form 1 ni otak budak kecik , tak baligh lagi pon waktu tu , aku wat team baru bernama Efel . Diketuai aku dan diikuti oleh kau , Haziq , Nadim dan Khairul Iman . Team ni bukan sahaja melukis jer , tapi team kita ni , semua benda kita wat sama-sama , study sama-sama , buat kerja kursus sama-sama , makan pon sama-sama . Itu namanya Amal Jama'ie . Kau ni orang yang tak reti jaga mulut , ada jer benda kau nak kutuk orang , panggil aku macam-macam , kadang-kadang kau ni seorang yang amat lawak . Kau masuk tahfiz bulan 8 tahun 2007 . Kau selalu kacau aku , bukan aku sorang jer , kau selalu kacau orang lain jugak . Kau suka ikut aku , kalau aku cakap "aku kau" kau pun cakap "aku kau" , kalau aku cakap "ana anta" kau pun cakap "ana anta" gak , dan kadang-kadang kita cakap campur jer "aku anta kau ana" . Kau ada pengetahuan Bahasa Arab yang mengkagumkan , asyik score 96 , 98 jer dalam periksa Bahasa Arab , asyik 90 ke atas jer , kau cakap tuisyen dengan Ust Syed , best ! Hari tu aku hampir masuk tuisyen korang dengan Ust Syed , tapi tak jadi . So , selama aku hidup 16 tahun ni , tak pernah lagi aku masuk mana-mana tuisyen . Kalau bab fizikal pulak , dulu kau ni jaaaaaaauuuhhhh lebih pendek dari aku , tapi sekarang? sekarang kau dah lagi tinggi daripada aku . Kulit kau putih melepak (?) Nampak sangat jarang bersukan . Kau ni jenis yang mudah sakit , sama macam aku , aku pun mudah kena sakit , kita sama-sama ada resdung . Kau pun ada bakat melukis , tapi sekarang ni , aku dah jarang nampak kau melukis . Ust Jumadi cakap , kau boleh menghafal Quran kejap giler , tapi kau ni malas dan selalu tak datang kelas tahfiz ! Kalau kau rajin dan selalu datang kelas tahfiz , aku rasa mungkin kau dah boleh khatam 30 Juzu' da , bacaan kau pon baik jugak . Aku tengok , otak kau , macam otak business, kau nak contohi abang kau , kau selalu share bekal kau dengan aku time rehat . Semoga menjadi mukmin yang rajin dan dermawan ! InsyaALLAH .


Muhammad Fitri bin Mohd Masaan
Beliau dilahirkan pada 15 Mac 1994 . Kau ni orang yang sangat lawak . Time form 1 dulu kau jadi ketua BBA , then tiba-tiba kau nak bubarkan team tu . Kau ada satu bakat yang amat besar , aku rasa bakat kau ni boleh pergi jauh , kau boleh melukis dengan baik . Kau main game yang sama aku main dengan Izzat . Tiap-tiap masa asyik bincang pasal game game game , takde benda lain ke kita nak bincang . Aku rapat dengan kau awal-awal pon , sebab game , tapi sekarang kita dah stop main game tu pon , kita still rapat . So maksudnya kita rapat bukan sebab game la kan ?. Dalam kelas kau duduk sebelah aku , kau selalu seksa aku , geletek aku , tapi aku sabar , kau selalu suruh aku urut kau bila kau ngantuk dalam kelas , kau selalu buat lawak , itu yang menceriakan aku . Kau ada charge positive dan negative yang balance , so jadi la neutral , (apa aku ngarut ?) . Walaupun kau ni seorang yang suka main-main , tapi bila time serius , memang kau akan serius betul . Kadang-kadang kau yang kasi tazkirah dekat aku . Time aku murung , kau akan cuba menceriakan aku , kau buat lawak , and kau tanya aku ada masalah ke . Aku paling tak suka bile kau emo/marah , macam-macam jenis perkataan keluar dari mulut kau . Hari tu kau cakap nak tukar pakej , tapi setakat yang aku nampak ni , kau belum lagi menukarkan pakej kau , kau sorang jer yang sama dengan aku setiap subjek , duduk sama kelas dengan aku setiap subjek , tidak kira subjek elektif mahupun subjek teras , kalau kau tukar pakej , sape nak jadi orang yang sama kelas dengan aku semua subjek ? Kalau kau tukar pakej , takdela orang nak kacau aku lagi setiap kali kelas , kau ni pandai , tapi kau punya pandangan salah , bagi aku la , sebab kau cakap "baik dapat teruk time semester 1 , so semester 2 dapat bagus sikit , ada la peningkatan" peningkatan tu bagus , tapi kita tak sepatutnya target yang teruk kan? Aku suka bekerja dengan kau , sebab bile time urusan kerja , memang kau serius . Kau ada jawatan besar dalam organisasi MASYAB . Iaitu Timbalan Ketua Pergerakan I . Mula-mula kau jadi , kau agak terperanjat dan terkejut , banyak kali dah aku dengar kau cakap nak letak jawatan , alhamdulillah , aku rasa kau dapat menjalankan tugas kau dengan baik walaupun kau macam tak dapat terima lagi hakikat yang kau dah jadi . Fitri , semoga kau jadi pejuang Islam yang berkaliber ! InsyaALLAH .

Ahmad Arif bin Mohd Rozain
Beliau dilahirkan pada 4 Ogos 1994 . Arif , aku baru kenal kau tahun lepas , aku tak sangka yang kau minat nasyid . Kau ni ada tabiat pelik , -suka kunyah benda bukan makanan , contohnya ubat pensel , rumput , kertas dan ubat stapler- . Kau ni selalu sms dengan orang , sepanjang masa handphone kat tangan jer , bile aku tanye , kau macam taknak bagitau jer , lepas tu kau mintak aku share kredit . Kau ialah satu-satunya orang yang memanggil aku dengan nama "IM" , berasal dari Imrani . Kau ada kemahiran syabab yang agak tinggi la , semua yang kita pernah belajar , semua kau ingat , ikatan , pertolongan cemas , kawad semua lah . Suara kau kuat , bak kata kau sendiri , kau menggelar diri kau sebagai "speaker" . Kau terer Bahasa Arab , aku taktau kenapa kau terer sangat , sama cam Suhail Wahid . Dulu kau sekolah Hira' , dan aku tengok, ilmu agama kau pun boleh tahan , tapi ilmu jer ada tak guna , kena amalkan ilmu tersebut . Kau selalu lead doa , contohnya time peperiksaan semester 1 , setiap kali sebelum pergi ke dewan peperiksaan , wajib baca doa ramai-ramai dulu , kebiasaannya diketuai oleh kau . Aku kadang-kadang , ada jugak perkara-perkara yang aku share dengan kau . Kau ni seorang yang pemurah , bukan pemurah , tapi amat pemurah . Kau juga ada selera yang besar , aku rasa dalam dua dulang makanan tu , kau boleh habiskan makan sorang-sorang , tak perlu bantuan orang lain untuk habiskan kan? Aku perhati kau selalu jadi goalkeeper time main bola , boleh tahan jugak la kecekapan kau sebagai goalkeeper . Kau ada satu persamaan dengan aku . Cuba teka apa? Ya ! Anda salah ! Cuba lagi ! Apa? Ya ! Tepat sekali ! Jawapannya KIDAL ! . Setakat ni , orang-orang yang kidal yang aku ingat , aku , kau , Rafi (?) , Hafizuddin (?) , kan? Kau pandai Biology , kau selalu ajar aku Bio , nota-nota Bio kau sumer cantik-cantik belaka , kalah banat ! . Semoga kau menjadi orang yang benar-benar jujur dan ikhlas dalam setiap amalan . InsyaALLAH .

Muhd Haziq bin Razali
Beliau dilahirkan pada 28 April 1994 . Haziq , anta ni budak yang sangat pandai , asyik-asyik dapat A , asyik asyik dapat A . PMR pon da 9A da , PMRI 6A . Baru-baru ni , peperiksaan semester 1 , anta dapat nombor 2 dalam kelas dan juga dapat nombor yang sama dalam batch , iaitu nombor 2 dalam batch . Fuh ! bukan senang nak dapat top 3 dalam batch . Anta pandai melukis , macam Fitri , tapi anta selalu bangga-bangga dengan lukisan anta , memang la cantik , tapi tak payah nak bangga-bangga sangat . Time tahfiz form 1 dulu , anta tasmi' juzu' 1 dengan juzu' 2 laju giler , rupa-rupanyan anta dah pernah hafal , time tula anta jadi ranking kedua dalam tahfiz selepas Mu'az . Anta baca Quran , amat amat lah laju , sampai langgar hukum tajwid segala . Buktinya , tengoklah markah periksa Hafazan dan Tilawah dia , markah Hafazan dia jauh lebih tinggi dari markah tilawah . Anta suka kacau orang , geletek orang , pastu gelak sorang-sorang , itulah tabiat anta setiap hari . Tabiat time belajar pulak , kalau time guru tengah mengajar , anta akan pandang tepat kearah guru tersebut , bile ana tengok anta , mata anta betul-betul bentuk BULAT , terbeliak mata anta melihat guru itu , bersungguh-sungguh anta nak belajar , patutla dapat nombor dua dalam batch . Memandangkan anta ranking kedua selepas Mu'az , so lepas ni , giliran anta pulak untuk habis 30 Juzu' , InsyaALLAH . Lebih kurang lagi 4-5 Juzu' jer kan Haziq ? Tak lama dah tu , ana yakin anta boleh habis . Nasihat ana untuk anta , supaya perbaiki bacaan anta yang "ter"lampau laju itu , jangan tergopoh-gapah sangat . Don't worry , Quran tu takkan kemana-mana selagi anta jaga Quran tu , nanti dah jadi Al-Hafiz , jangan pulak lupa dekat Quran tau . Lagi satu , kasi la tips sikit macam mana nak score macam anta :D , mungkin ana ni malas kot , dan anta rajin , tu jer bezanya kan ? ke ada lagi ? Semoga menjadi hamba ALLAH yang sentiasa tawadhu' . InsyaALLAH .


Aku Sayang semua sahabat-sahabat , teman-teman , kawan-kawan , rakan-rakan aku . Semoga kamu semua berjaya dunia dan akhirat sahabat-sahabat ! InsyaALLAH .

"Sahabat yang baik apabila dipandang wajahnya , membawa mengingati ALLAH , mendengarkan kata-katanya menambahkan ilmu , terlihat gerak-gerinya meninggikan takut kepada ALLAH , berkawan dengannya berjuang ke jalan ALLAH"

"Pada hari itu sahabat-sahabat karib setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh).."

(Az-Zukhruf Ayat 67)

Yang baik itu daripada ALLAH , yang buruk itu , kelemahan diri saya sendiri ,
Sekian.

Wassalam.

12 comments:

mu'az omar said...

fuh fuh fuh! lg satu post yg ada nama mu'az. =,=. HAHA. maksud ana, post ketiga xD. ye. ana tau nak rapat sbb nta komen kat blog ana. terperanjat gle time uh. tp, aturan ALLAH itu jauh lebih baik. jd, ALLAH dah aturkan segalanya hingga lah kita ber-shbt hr ni. kan? HAHA. kawan plg baik? agak hiperola d ctuh senanya. HUHU.

eyh, ckp laju itu satu perkara yg unik apa. sbb bukannya semua blh buat. HAHA xD btw, ayat terakhir uh agak hiperbola ye.

apapun, moga ALLAH meredhai segalanya. ye, nta pun bakal jd hafiz yang seterusnya. jgn lupa menghafal setiap hr.

ana dah kongsi dah pon cara ana dlu ngan nta kat JJ td kan? HAHA, so selamat beramal.

apapun, thnx again, isyraf for the post.

sori wat blog sndr.

Isyraf Imrani said...

[mu'az] - bukan post ketiga la , entah post ke berapa tah . hiperbola itu biasa . belajar bm tinggi-tinggi , tapi kalau tak amalkan buat ape ? ceh .

Ckp laju tu memang unik , ntah alien mane tah datang kat bumi ni , tiba-tiba boleh cakap laju kan ? haha

Amin . InsyaALLAH , ana cuba amalkan tips-tips menghafal Al-Quran yang anta kasi tu :)

Your welcome , and please come again !

amirulizzat said...

Okay , terima kasih ? *speechless* HAHA ! btw , kau xnk bangga dengan bekas MASYAB ? HAHA !

@#$%& said...

sebagai seorang sahabat yang hot lagi kacak, 1 soalan berlegar-legar dalam kepala otak aku..

"Kenapa ko menipu?"

Ramai orang cakap aku baik tau...tak pernah mencarut..dan pemurah lagi penyayang..haha

So, last word untuk ko. Berani kerana benar. Jangan jadi 'benakut' XD

Isyraf Imrani said...

[izzat] - sama-sama? haha bekas jer buat ape , hehe joke

Isyraf Imrani said...

[fitri] - yup , kau memang baik , pemurah dan penyayang :D , tapi bab mencarut tu , haish kau tau2 jerla .

Btw , aku bukan 'benakut' kan?

AFIF MARZLAN said...

salam isyraf imrani , kaifa haluka? lama tak jumpa anta..sebulan lebih da kan..ana harap anta sihat sentiasa..
alhamdulillah..semoga persahabatan anta dan rakan2 anta diberkati Allah..asal nama ana takda??hanya anta je tahu..betol tak??? semoga persahabatan anta kekal didunia dan diakhirat..setiap post anta,ana rasa memberi kesan pada semua orang termasuk ana..ana sedih sbb nama ana takde..haha gurau je ah..k la..nanti2 ar komen lagi..salam..

Xellos said...

Apa korang ni?mentang2 la ktia dah x sama kelas...byk korg sembunyikan dari aku kan..sedih aku...;(

Isyraf Imrani said...

[abang afif] - salam , alhamdulillah , ana bikhair . InsyaALLAH akan berkekalan dunia akhirat , memberi kesan ? hmm , ana ingat lagi komen abang Thaaqib , "ALLAH yang bagi manusia itu faham" . ambillah iktibar , sekadar perkongsian ana yg x seberapa , ape pon jazakallahu khairan kathira ya akh afif . wassalam

Isyraf Imrani said...

[sushi] - korg? aku? sape? kau? sembunyi ape? hmm?

suhail w said...

Salam...mula2 apsal aku rasa pelik tngok prkataan nie 'abang afif'.......,hahaha!!!! Saje je...fitri dah tukar pakej dah pown.....ko x citer pulak pasal......?????zzzzzz.......tgh mengantuk....bye2

Bahalwan said...

"Pada hari itu sahabat-sahabat karib setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh).."

(Az-Zukhruf Ayat 67)

Subhanallah...