Tuesday, November 16

Wasiat


Salam, wah sudah 3 bulan aku tak 'ber-blog-ing'. Ada perkara sudah tamat, ada perkara baru mula. Exam pun dah habis. MPT5 dah lepas. Kem Asas ('KESAS 2010) pun baru selesai. Sesi persekolahan 2010 pun baru sahaja tamat pada hari Jumaat yang lepas bersamaan 12/11/2010. Memang fitrah untuk diri ini, bila habis sekolah, rasa nak sekolah balik, bila dah sekolah rasa nak cuti, bila dah cuti memang nak kena cepuk cakap nak pergi sekolah, bila dah pergi sekolah rasa nak balik rumah, bila dah balik rumah pergi sekolah semula mentang-mentang rumah dekat dengan sekolah, bila rumah dah dekat dengan sekolah semua orang akan cakap "kau boleh la balik dulu, rumah dekat, rumah aku jauh", bila orang cakap begitu aku rasa tidak puas hati, bila aku tidak puas hati aku berdiam diri, bila aku dah berdiam diri, aku akan fikir pelbagai perkara, bila dah fikir aku cuba teliti dan cuba fikir bagaimana nak selesaikan masalah, tapi malangya tak kesampaian. Aku selalu rasa tak tenang, kenapa ya? Aku banyak dosa, aku banyak salah, kenapa ya? salah pemimpin ke? salah ibu bapa ke? salah guru ke? salah adik beradik? salah saudara mara? atau salah kawan-kawan? . Kenapa aku tak kata "salah diri sendiri ke?", ya memang salah diri sendiri, tapi kenapa manusia suka menuding jari kepada orang lain? kenapa? salah anda la pilih pemimpin yang tidak betul, yang tidak boleh dipercayai, yang teruk, yang...

Ya memang SALAH ANDA! sudah terang lagi bersuluh pemimpin tersebut sebegitu rupa. Mengapa masih pilih dia? Bila terjadi sesuatu, mula lah anda menyalahkan semua orang. Tidakkah bodoh anda memilih pemimpin yang takboleh jadi 'QUDWAH HASANAH' kepada semua orang? Ya 'QUDWAH HASANAH' 'ROLE MODEL' 'CONTOH TAULADAN'.

Cukup, saya tidak mampu untuk bersuara lagi. Saya diam, saya tidak tahu mahu buat apa. Bila ditegur, melenting, merungut, mencarut, putar belit cerita, tak pernah fikir nak terima teguran. Bagaimana nak selesaikan ni? Masalah macam ni pun tak boleh selesai, macam mana Islam nak bangkit? Masing-masing ikut haluan sendiri, tak bersatu-padu, as-sobiah, umpat sana, umpat sini, bajet power, bajet gagah, gaduh sana gaduh sini, curi barang tu curi barang ni, couple dengan orang ni couple dengan orang tu. Program tarbiyah sekolah takmau ikut. Apa ni? Mana perginya kesedaran antum? Mana?

Taknak cakap banyak la, ni pun dah cukup banyak.

-------------------------------------------------------------------------------------

Peperiksaan Penggal Dua 2010 (Tingkatan Empat)

- Aku buat study group bersama Mu'az, Izzat, Nafis, dan Haziq sebelum exam bermula.
- Aku tidak pernah 'keluar awal' pada exam kali ini.
- Aku rasa aku tak cukup daya lagi untuk menandingi top 10 dalam batch.
- Aku berdoa aku dapat top 10 dalam batch.
- Aku kesian dengan orang yang berlumba-lumba untuk keluar awal.
- Aku kesian tengok orang membazir masa lapang.
- Aku kesian tengok orang sia-siakan kesihatan.

Daripada Ibnu Abbas ra berkata, telah bersabda Rasulullah S.A.W. : "Terdapat dua nikmat yang kebanyakan manusia sering lupakan yaitu nikmat sihat dan nikmat masa lapang" (Riwayat Bukhari).


-------------------------------------------------------------------------------------

Majlis Perpisahan Tingkatan 5

- Aku lihat abang-abang tingkatan 5 semangat membuat persembahan.
- Aku rasa suara BangBil sedap
- Aku suka persembahan budak form 2 -Sebiru Hari Ini-
- Aku tak terkata.
- Aku sedih Ust Usman hendak meninggalkan sekolah.
- Aku sedih bila fikir yang aku takkan ada senior dekat sekolah dah tahun depan. Mereka dah jadi alumni. Aku pula yang menggantikan tempat mereka.
- Aku terasa nak patah balik masa, tapi itu mustahil.
- Aku senyum melihat gelagat abang-abang tingkatan 5.
- Aku tak terkata - speechless.

Terima kasih kepada abang-abang tingkatan 5 yang telah mendidik dan mentarbiyah ana, semoga antum terus thabat dijalan-Nya. Terima kasih terutamanya kepada Mohsein, Fawwaz, Nabil, Arodhi dan Mustaqim. Abang-abang ni banyak menasihati ana dan banyak membantu ana melaksanakan kerja-kerja dan amanah di sekolah. Semoga antum berjaya di dalam peperiksaan SPM kelak, InsyaALLAH.

-------------------------------------------------------------------------------------

Perkhemahan Asas 2010
- Aku sebagai AJK Disiplin
- Aku selalu bersama Mu'az
- Aku banyak kekurangan
- Aku belajar banyak perkara (terima kasih abang Afif)
- Aku suka main parang
- Aku suka bawak parang ke mana-mana
- Aku suka kayu (terima kasih Arif, Iman, Fitri, Lukman, Izzat)
- Aku suka dengan unggun api (terima kasih abang Rashid dan abang Fawwaz)
- Aku banyak bersabar
- Aku memberi peluang
- Aku suka ikatan (terima kasih Izzat, abang Mohsein, abang Mustaqim dan abang Arodhi)
- Aku tak minum pun air botol besar yang aku bawa.
- Aku dapat tau Azhad jadi pengawas. Tahniah.
- Aku cuba selesaikan semua masalah yang timbul.
- Aku suka borak dengan Rijal, Amru dan Azwan.
- Aku 'blur' kadangkala
- Aku tidak suka lihat ikhtilat yang tidak terjaga.
- Aku rasa bersalah
- Aku harap adik-adik form 1, form 2 dan rakan sebaya form 4 dapat ambil iktibar
- Aku tidak berdaya nak kata apa-apa lagi

Semoga peserta perkhemahan asas dapat mengambil sebanyak mungkin 'input' yang cuba kami terapkan. Mintak maaf diatas salah dan silap ana, sepanjang program, ana sebagai AJK Disiplin banyak mendenda antum. Maaf sekali lagi jika ada yang tidak suka dengan cara ana menghukum. Itu amanah ana, ana kena laksanakan, dan amanah itu akan dipersoalkan di akhirat kelak.

-------------------------------------------------------------------------------------

Cuti
- Aku mengarang di blog
- Aku cuba isi masa lapang sebaik mungkin
- Aku ada tahfiz (cuba fokus)
- Aku ada Nadwah
- Aku ada Hari Kad Laporan = Birthday Mu'az
- Aku ada Solat Hajat Wafdul Amin (yuran ramai lagi tak bayar)
- Aku ada Wafdul Amin
- Aku ada family day
- Aku ada kelas tambahan untuk SPM tahun depan.
- Aku ada jadual yang pack
- Aku sangat busy
- Aku harap cuti ni dapat aku manfaatkan sebaik mungkin.

-------------------------------------------------------------------------------------

Sedar tak sedar, dah nak masuk tingkatan lima. Dah jadi senior, rasa macam baru semalam masuk sekolah time form 1. Aku rindu akan tarbiyyah di al-amin, pahit manis masam masin, suka duka cuka luka, air mata . Aku harap al-amin dapat perbaiki 'biah'. Aku harap pelajar al-amin jadi soleh wa musleh. Aku harap aku berjumpa dengan Ramadhan tahun hadapan. Aku harap aku sekolah al-amin tahun hadapan. Aku harap aku selesa tahun hadapan. Aku harap tiada masalah tahun hadapan. Aku harap aku mahir dalam semua kemahiran syabab. Aku harap aku dapat jadi kawan yang baik. Aku harap aku dapat solehkan kawan aku. Aku harap teguran aku membina. Aku harap aku jadi orang yang berhikmah. Aku harap aku jadi orang yang tegas dan tetap pendirian. Aku harap aku berjaya. Aku harap aku dapat membentuk syakhsiah diri aku kepada yang lebih baik. Aku harap "BIAH SOLEHAH" tidak meninggalkan aku. Aku harap aku jadi Hafiz 30 Juzu'. Aku berdoa banyak-banyak. Mintak kepada ALLAH. Hmm, tapi kena usaha juga . Aku cuba untuk usahakan semua yang aku nak. Aku takut untuk tinggalkan al-amin. Aku takut untuk buat maksiat. Aku takut untuk buat dosa. Aku takut jikalau tiba-tiba secara tidak sedar aku mengguris hati orang lain.

p/s: ana akan update post ini InsyaALLAH.

Kepada yang membaca post ini, mintak maaf atas segala salah dan silap sepanjang 16-17 tahun ana hidup.

Yang baik itu daripada ALLAH, yang lemah dan buruk itu adalah kesilapan ana sendiri.

Wassalam.

6 comments:

mu'az omar said...

salam sahabat ,

okay . asal rasa post ni macam sedih ? memang betul2 wasiat akhir tahun ni . erm , tahun ni memang tahun matangkan diri . Allah je yang tahu nikmatnya . hanya aku berdoa agar Allah permudahkan segala urusan untuk tahun depan . :)

Isyraf Imrani said...

mu'az - betul, tahun AirMata la katakan. kena lebih banyak muhasabah dan insafi diri. :) . smoga dipermudahkan oleh ALLAH .

AFIF MARZLAN said...

salam..sedihnyer baca wasiat ni.. insyaAllah semoga anta berjaya dunia akhirat begitu juga muaz dan tak lupa suhail wahid..hehe..

Isyraf Imrani said...

afif - insyaALLAH amin. semoga anta berjaya dunia akhirat juga.

Masniah Said said...

Banyaknya harapan dan pengharapan. mudah-mudahan dipermudahkan Allah.

Isyraf Imrani said...

Cikgu Masniah - yup, mudah-mudahan insyaALLAH amin.