Sunday, November 8

Lawatan - Kuala Terengganu



- Lawatan dlm kenangan - Ganu dlm kenangan - Homestay dlm kenangan - Bas B rosak dlm kenangan -

[5 Nov 2009 - Khamis]

Pada lebih kurang jam 8.30 malam, aku bertolak ke sekolah dan berkumpul bersama-sama rakan-rakan, masing-masing kelihatan *excited* nak pergi Ganu nie, kemudian kami diarahkan ke surau untuk sedikit taklimat, kami dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu Bas A dan Bas B, jadi setelah dibahagikan kumpulan, boleh la segera ke depan untuk menunggu bas, aku termasuk dalam Bas B, so kami bertolak la ke Kuala Terengganu. Dalam bas, pada mulanya aku duduk sebelah Hatim , kemudian tukar tempat dengan Suhail dan duduk di sebelah Nawi, pastu aku duduk sebelah Mu'az pulak and aku tido kat situ, tido zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz, tiba-tiba aku terjaga lebih kurang pukul 12.30 pagi, disebabkan *flash* kamera yg terpancar ke mukaku, rupa-rupanya Nazran dan kawan-kawannya, duk men kamera tangkap gambar org tido, hahahah xD. Aku tidak duduk setempat didalam bas itu, sekejap kat sini, kejap kat sana,kami sampai disana pada waktu subuh, dan solat subuh dulu di masjid.



==========================================================================================

[6 Nov 2009 - Jumaat]

Selepas solat Subuh, kami pergi ke homestay, tempat penginapan kami. (Kalo x silap) Homestay aku no.1 , aku tinggal serumah bersama-sama Suhail,Nawi,Baihaqi,Nazran,Luqmanul,Nazrul,Arif,Syafiq,Abdullah,Fitri,Ikmal,Zakwan,Cikgu Akram dan Cikgu Zaiham. Kami bersiap-siap untuk mandi dan sarapan pagi (Nasi Dagang), selepas siap, kami keluar dari rumah dan menuju ke tempat bas, dekat PETRONAS, kami pergi melawat ke Taman Tamadun Islam (TTI) , Masjid Kristal , Batik Arfa dan beberapa tempat lagi.Pada mulanya, kami pergi melawat ke Taman Tamadun Islam , waaa best giler r kat situ, men hujan~~~ Aku dan ramai lagi rakan-rakan, menyewa basikal dan pusing2 satu TTI tu. Aku paling suka Kubu di Syria, besar wooo, gempak giler Islam zaman dulu , aku panjat la kubu tu, nk tgk ape kat atas, pnjt punya panjat punya panjat, sekali *pon*pon*pin*pin* kena hon ngn staff kt situ , hahaha "dik turun dik" haha Nadim dan Iman mentertawakan aku disitu. Aku pusing-pusing dengan Nawi , men hujan , malangnya, time aku x gerak ngn Nawi, Nawi kemalangan dan mendapat luka yang agak teruk, ..sian dia yer, pastu dia rehat la bwh pondok,yang len2 pon ramai yg berehat di situ sbb sejuk mereka ckp aku nie alien??? sbb x rase sejuk, aku terus pusing-pusing dengan basikal itu , sampai di satu tempat, aku rehat jap, kemudian Zakwan ckp " aku tgk budak2 pndi jer doww men hujan" aku pon senyum jer mendengar katanya itu, aku pusing lagi untuk mencari org yg ada kamera untuk menangkap gmbr ku di kubu itu, (aku sgt suka akan reka bentuk kubu itu)Ada sorg pkcik nie tnye aku "tak sejuk ke dik??dari mane" aku pon membalas "tak, saya dari kl" . Kemudian selepas lebih satu jam men hujan , aku pon stop dan pegi kat cafe, Cikgu Zaiham dan Cikgu Akram tanye aku , "Isyraf nie x sejuk ke???" aku pon ckp "bese jer" Pastu masuk cafe aku beli nasi lemak dgn wedges (lapar ooo). Bismillah, aku mkn la dgn berseleranya , tiba2 cikgu dtg ckp nanti nk mkn kt tmpt len, so aku dan yg len pon cpt2 la mkn, and beredar dari situ pegi kat bas. Dlm bas aku tidak duduk pon, aku hanya berdiri di tgah2 bas kerana aku terlalu basah disebabkan men hujan tdi, apabila dalam bas barula aku start rase sejuk , kami pergi makan di Pantai Batu Burok rasenya, aku pon makan la lagi (woo mkn lagi?? perut x kenyang lagi ke??xD) aku order mee hot plate cing cing RM5 melayang. Xpe2 byk lagi duit,haha. BOleh tahan la rase dia, kemudian aku pegi tandas dengan al-hafidz , and sempat lagi pegi pantai,wahaha aku sempat merasa ombak laut waa~~da la air dia panas, rase best jer kaki, tapi abis pasir ada kat selipar aku, so aku g tandas lagi skali utk bersihkan selipar, waa 60sen melayang, tandas mahal ooo. Aku ngn Al-Hafidz bergerak ke bas , dan bas pon bergerak ke Batik Arfa. Kat sana, tah la, mula2 aku duk kt beca ngn Baihaqi , lepas tu aku ikut jer ke mana Nawi dan Cikgu Akram pegi, smbil men Rubiks. Dekat kedai dia, aku rase nk beli sesuatu , pastu cg ckp , kat pasar payang lagi byk brg, so aku membuat keputusan utk tidak beli apa2. Selepas abis lawatan tu, balik umah and rehat (x rehat pon jamming ada la..haha). Pada petang tu, aku Suhail,Nawi dan Baihaqi pergi ke PETRONAS jap, saja amik angin and beli something, pastu ternampakla Aiman Ahmad (Caliph14), and bla bla bla , Baihaqi kena marah ngn cg sbb pki sluar 3 quarter. Kami solat Zohor dan Asar jama' Ta'khir diimamkan oleh Suhail, Sblm solat tu, sumer keliru mane satu arah qiblat ada jiran kata arah sini , ada lagi kata arah sana ,Tawakkal jerla. Lepas solat tu ada *org putih/matsaleh* dtg umah, ketuk pintu *tok*tok*tok* aku pon bukakla pintu, dia tnye "Haji ada?" mula2 aku igt dia ckp English haha dia tnye lagi "Haji ada??" aku pon jwab "owh xde2". Aku rase sangat gembira sbb kt umah tu ada pelawak, terutamanya Zakwan dan Luqmanul. Ada peristiwa "blackout" yg amat kelakar lol, apabila masuk waktu maghrib, kami mengambil wudhu' dan solat berjemaah jama' taqdim Maghrib dan Isya' diimamkan oleh Luqmanul *merdu* sekali bacaannya,

Pada malam itu, ada barbeque, fuuh memang penat giler r, smpi skang rase penat *kipas* bara selama lebeyh kureng 3 jam. Tangan smpi melecet ke ape tah, aku pon xtau ape jadi kat tangan aku, nak kata nanah bukan nanah, entah la. Kami da plan da nk stop
msk, sbb nk tgk citer Nur Kasih hahaha, sumer kecoh2 Nur Kasih Nur Kasih , tapi bile smpi time Nur Kasih , aku bukan tgk pon, aku teruskan menolong Arif masak bbq tu, mlm tu gak aku jmpe lagi sorg alumni Aizuddin (Gen13) ada gak orang2 yg aku menyampah tgk, dia bwk bekas pastu amik ayam pastu bla cmtu jer, da la x ucap terima kasih ke ape ke. Bile time sumer boleh mkn , sumer amik ayam , da dapat ayam, masing2 blik umah tinggal la tukang masak jer yang still masak, ada la beberapa org yg dah makan tu, diorang tlg aku dan Arif teruskan perjuangan, hahaha tangan aku semakin lenguh dan lenguh dan lenguh dan lenguh, tpi aku tetap bekerja hingga ayam abis, Alhamdulillah , da abis tu, dapat ayam giler banyak rr..puas aku melantak ngn housemate lepas tu, fuuh kenyang, tpi tangan still lenguh, so aku endahkan jer rase lenguh tgn aku. Ada la beberapa scene dimana aku Suhail dan Syafiq wat sesuatu (haha) lepas tu aku tdo sbb terlalu penat. Tpi dlm kepenatan itu, dan dalam tidur itu aku berasa sakit, kerana time tdo aku kena tapek ngn mamat yg tido sebelah aku, (bapak ganas die tdo). Sehinggakan aku terjaga beberapa kali, apabila Subuh aku tgk Nawi da bgn da, rupanya duk msg2, so aku g tandas, and tnye Nawi da kul bape?? Nawi ckp da kul 6, tpi aku pegi tdo balik,hahaha pastu x lama lpas tu Luqmanul and the Gang kecoh2 "bangun2,bangun2,bangun2" "subuh2" "Ya Aiyuhal Muzzammil" mcm2 perkataan keluar, so kami solat subuh diimamkan Cikgu Akram.

==========================================================================================

[7 Nov 2009 - Sabtu]

Selepas solat Subuh semua housemate aku tdo kecuali aku dan Nawi serta Cikgu Zaiham.
Aku pon tnye Cikgu Zaiham, "cikgu,japgi ada ape" cg jwb "japgi sarapan and start la mandi2 nk lawatan" so aku jadila org pertama dlm rumah tu mandi and siap2 , lepas da siap aku teros kemas2 brg2 dan beg aku sbb xnk lmbt nanti. Kemudian ramai yg bgn dan mandi n siap2, aku dan Suhail pergi ke homestay Cikgu Masitah nak amik makanan utk sarapan banin. Waaa~~sungguh terseksa tgn ku mengangkat plastik yg berat itu menggunakan tgn yg lenguh ini. Xpe2 itu ujian drpd Allah, so aku ngn Suhail mls nk hntr kt umah len , so aku call jer and suh dorg hntr wakil amik makanan kat umah kitorang. Kitorang pon makan "NASI LEMAK IKAN" haha smpi jer wkil umah len, aku ckp pastikan sorg dpt 1, lebih kasi kitorang haha, housemate aku sumer setuju ngn aku, sbb nk mkn lebih..lapar sgt, tiba2 ada satu x ckup, utk Ust.Hanif, rupa2nya Arif sorok nasi tu, xD. Cikgu Akram ckp ngn wakil umah tu, suh Ust.Hanif dtg homestay kitorang. And mkn2 same things happen again and thrice??? wooppss air teh tumpah lagi, ish3 bak kata seseorang, "kita duk umah org , terus jahanam" lepas mkn, kemas2 umah and get out from homestay and pegi kat bas.

Kemudian melawat ke Pasar Payang, bukan melawat senanya, lebih kepada shopping, aku pon beli la apa yang patut kat Pasar Payang tu, mls nk citer da, pnjg sgt da citer aku nie. Lpas tu gi Muzium Terengganu and belaja benda baru, best gak tgk binatang kat Muzium tu, and again im late with Al-Hafidz and this time with Khalid too sbb pegi tgk Blok C muzium tu, psl petroleum. Pegi mkn and Muaz pon ckp "haaa no pantai2 lagi da" lpas mkn tu bla bla bla berlepas nk blik KL, wow lama giler duk dlm bas tu.
Mlm tu tibe2 jer bas stop, rupa2 nya ada problem , temperature enjine naik, and brek lak jam, time tu aku men2 jer ckp "okey kita dijangka akan sampai dlm pukul 4 pagi" waduh2 lpas tu Bas A meneruskan perjalanan ke skola. Manakala Bas B bergerak dengan perlahannya, org lari pon lagi laju dari Bas B nie, bygkan betapa slow nya dia gerak, aku pon bosan and gi duk kat depan skali sblh Nazran, and tertido kat situ, jaga2 aku tgk jam bru kul 12.30 lebeyh krg, pastu aku pon usha blkg, tgk sumer org tido kecuali Abdullah dan Baihaqi dan Suhail, aku pon pegi kat Suhail mntk fon nk dgar lagu, tiba2 aku terjatuh fuuh, Nazran terjaga pndg blkg (aku rase ramai gak terjaga sbb aku jatuh kt bas tu) Nazran tnye aku "benda ape tdi tu??ape yg jatuh"" aku pon jwb "tdi aku la jatuh" lpas tu aku dgar2 pakcik bas ckp nk benti kt tol Lanchang tunggu Bas A dtg amik kitorang. So tunggu la kt tol lancang tu, ramai gak lari nk g tandas smpi terjatuh,hahaha kesian. Kat situ la plak ada mat n minah rempit. aku tnye kengkawan, "wei ape nie?? mane amar makruf nahi munkar??"

Firman Allah :
"Dan hendaklah di antara kamu ada segolongan orang yang menyeru kepada kebajikan , menyuruh (berbuat) yang makruf , dan mencegah dari yang mungkar. Dan mereka itulah orang-orang yang beruntung"
[Ali Imran Ayat 104]


tak lama lepas tu, banat wat grup ramai2 istighfar , waaa~~bagus2 usaha yg bagus congratz to banat, abis tu banin?? haha aku pon ckp "kuat lagi kuat lagi" pastu polis dtg kat kawasan tu,xtau nape, mamat ngn minah2 tu pon ape lagi cabut r, Zakwan lak gi jerit2 cm org giler kat situ. Bla bla Bas A pon smpi and kitorang balik dengan selamat Alhamdulillah, smpi skola kul 4 lebeyh, wow betul jangkaan *maen2* aku tu. Aku pon nek kete ayah aku and blik umah

THE END

Ambillah pengajaran. Buang yang keruh, ambil yang jernih. Yang baik dijadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan. :)

itu saja,sekian yg baik itu drpd Allah, yg lemah dan buruk itu kesilapan aku sendiri, maaf sekiranya terasa. Wassalam

54 comments:

nawizharif said...

credits to nawi : for suggesting ayat tue kat isyraf... haha
kesian aku kemalangan..
Alien!! ko bkn nk tolong aku, pakse aku ikut kau ade lah..
:p

Isyraf Imrani said...

[nawizharif] - haha ko nk ungkit ek?? kang aku x dtg esok kang..kah3

nawizharif said...

kk..
jgn la camtu..
dtang taw..
haha

Isyraf Imrani said...

[nawizharif] - haha yer2 aku dtg, xkn x dtg kot, hmm make sure suwa dtg esok. Ini arahan dri ketua hehe :D

Xellos said...

woi~

bukan yg ckp kuat lagi kuat laig tu aku ke?...eh amek org punye ayat pulak...haha..x pe la kasi chance..


xD

Isyraf Imrani said...

[Xellos] - ayat ko ker?? haha ko ckp ngn kitorang jer watper, aku ckp kasi org dgar :D

Ace 94 said...

ahh best betul gi ganu semalam!
waa x expect pon bas B balik kul 4!
xpe la.. ujian dari Allah tu..

i.am.a.khalifah said...

Salam,
Seperti biasa, Isyraf bila bercerita outing mesti detail sampai gi tandas pun nak cerita.

Mana x melayang duit kat Batu Burok, dah hotspot untuk vacation.

InsyAllah ada kebaikan disebalik musibah ntum bas masalah brek.
Alhamdulillah korang sampai Gombak.

Isyraf Imrani said...

[Ace 94] - a'a kitorang pon x expect bas akan mengalami masalah xpe2 ujian

[i.am.a.khalifah.] haha detail yek?? xpe2 laen kali lebeyh detail lagi hehe, Batu Burok tu mmg hotspot ek??? xtau plak..btol2 ada hikmah di sebalik musibah tu, Alhamdulillah yek smpi gak Gombak

Anonymous said...

haha!! gud story nway,, cme agak terlebih dtail haha...!:D n one more thing, luqmanul jadi imam x dela best sgt pon,, ape2 pun best aq njoy tinggal satu hmstay ngan kau,!

Isyraf Imrani said...

[Anonymous] - ye2 luqmanul best la jadi imam :D , yup best giler r tggl satu homestay ngn korg, sumer slamber jer doww hahaha, mmg enjoy r

mscreator said...

wedges sangat sedap! (thumbs-up) bytheway, ana takskip bacaa-an haha.

de said...

ish besti lah homestay tuu oh. malang-nya guitar kena rampas -_-"
kan best kalau duduk rumah tu je sepenjang trip ,hmmph. bas rosak lagi best. grhh! rinduuuuu :(

Isyraf Imrani said...

[mscreator] - haha yup wedges mmg sedap :D , eyh yeke x skip?? hehe

Isyraf Imrani said...

[de] - haha tula kan best kalo duk kat homestay tu :D , wei best doww duk ngn korg, meriah and enjoy, aku rindu tgk ko msk longkang,hahaha..haha bas rosak xleh bla, pakcik tu lari lagi laju kah3

beki ensem said...

kenape lah bas A cepat sangat sampai , lagi lambat lagi bagos ohh . homestay yang besh , aircond lah !

Isyraf Imrani said...

[beki ensem] - haha , Bas A laju , Bas B lembab..Bas A arnab Bas B kura2, yea aircond, ko x thn sejuk nk gak aircond..haha

Ahmad Arif :) said...

haha arif semangat doe teruskan perjuangan .
sarapan kena bahan haha .
kesian gilaa .
haha isyraf ingat tak , ada orang main mirror cube tu ? HAHA .
gilaa lah doe . rinduu :)

khalidah alhusna kamilen said...

haha.
ana xdpt nak bygkan korang duk umah mcmne..
mest berantakan kan?
hahaha.

bnn2 bas B mmg baik2 belaka..ahha.
senyap je ekk..

anywayy, pnjg cite ehh :)

Isyraf Imrani said...

[Ahmad Arif] - haha isyraf igt la arif, org tu men mirror cube smpi x endahkan *banin* haha, haha bab sarapan tu xyah citer r, mesti sdp ust mkn,hahaha..rindu GANU!!

Isyraf Imrani said...

[khalidah alhusna kamilen] - x dpt bygkan??? apakah itu "berantakan"??

bnn2 bas b semestinya baik2 belaka, sentiasa senyap dan aman hahaha, pnjg ke citer??? hahaha senanya nk pnjg lagi, tpi da x larat

Xellos said...

x gune...nasib ade tulis komen bia belapik kat situ...tidak dah kua bende bukan2 da....wahahaha...

Isyraf Imrani said...

[Xellos] - sudahkah anda lupa, bahawa anda berkata anda bukan orang yang sebegitu?

khalidah alhusna kamilen said...

haha.
berantakan tu mcm huru hara la kire..
haru je keadaan..

*pnjg dah niee..
komen pon dah lebih2 dah nie..haahhaa.
jgnla isi bakul agkat sndri, isyraff..haha.
pujian utk bnn yg baikkk..

nawizharif said...

isyraf, biase la, budak pandai, ayat die mesti la bombastik sket..
"berantakan"
..
haha
cari kamus..

Isyraf Imrani said...

[khalidah alhusna kamilen] - jgnlah isi bakul angkat sndiri??? waa~~ sungguh tidak paham, haha bnn2 mmg baik..okey2 berantakan huru hara okk phm2

Isyraf Imrani said...

[nawizharif] - rajin ko lawat blog aku yer nawi hehe, :D

Xellos said...

amende ko ckp isyraf?x paham meh....cube terangkan sket..ayat tergantung lagi x jelas..=_="

Isyraf Imrani said...

[Xellos] - aritu ko ckp dlm bas, ko bkn jenis org ske mencarut la ape la, kuar benda bukan2 la..hehe

khalidah alhusna kamilen said...

haha..nawi sje lah tu nak kenakan ana..

hem, isi bakul angkat sendiri tu kira puji diri sendrilah isyraff..
itu pepatah.

haha.

Isyraf Imrani said...

[khalidah alhusna kamilen] - wokey ana phm da ayat debaters hehe :D

nurfatmah nabilah kamarulzaman said...

waaahhh.. salam..

rse mcm dibawa balik GANU bila baca post nie.. huhu~

haha, tersenyum dgr ayat nta, 'cing cing duit melayang'.. xpelah, duit melayang pun, kenangan xkan hilang~ rindu bas B~ rindu homestay~ rindu semuanya~

eh, jejak kaki kat pantai ek? Ya Allah, kami xsempat pun.. xpelah, xde rezeki.. huhuh

nway, setuju sama kayd.. banin bas B baik2 aje.. kalaulah dapat duduk situ seminggu kan bertambah2 best~ apepun, alhamdulillah.. syukur buat segala2nya..

:) oklah, maaf panjang lebar.. salam~

MiZuHaShI kUnIUmI.. said...

salam isyraf, sori lmbt komen. as usual. u write a very long story right? hoho. xpe, jari-jemari nta xlebam2 lg kowt. hoho ;p

Isyraf Imrani said...

[nurfatmah nabilah kamarulzaman] - wasalam, waaa~~pnjgnya komen, hahaha
haha yeke rase GANU tu???

"cing cing duit melayang" why smile??? haha tu la,,rindu GANU!!! GANU FTW!! , yup ana sempat jejak kaki kat pantai, sangat best!

kayd tu ape??? hahaha bnn2 bas b sumer nya baik belaka , haha ramai ckp mcm tu, "kalo lah leh duk lama lagi and bla bla bla"

haha xpe2 lagi pnjg lagi bagus (mcm post ana :D) wasalam

Isyraf Imrani said...

[MiZuHaShI kUnIuMi] - muaz!!! :D hehe mmg2, ana ske post pnjg2 , ana ske typing kat blog, haha jari ana x lebam pon, juz ada parut 2 tiga ekor,hahaha

MiZuHaShI kUnIUmI.. said...

ceyh. excited bile ana komen. ;p

Isyraf Imrani said...

[MiZuHaShI kUnIuMi] - hehehe of coz la muaz :D

Mr. Testing said...

isyraf saje kan suruh ana bace post nta?!... bukak blog org je mesti cite psl pegi trganu, perasaan utk join skali pegi trganu semakin meronta2... rase sungguh malang sekali~ :(

Isyraf Imrani said...

[Mr. Testing] - salam to zufar, hmm saje?? tah la, xpe zufar, ada hikmahnya anta demam and x dpt pegi lawatan nie, mungkin itu lebih baik, btol tak??

de said...

haha makanan untuk cikgu haniof tak cukup sbb arip simpan bwh ***ur haha kelaka gila cikgu-cikgu

Isyraf Imrani said...

[de] - haha, tu la, skati jer aripp simpan kat situ, kesian ustaz hanif,hahahaha pastu cikgu akram leh lak suh ustaz dtg situ,haha

Ahmad Arif :) said...

haha main kuutuuk aku lebihh nampak HAHA .
eh baninn bas B mesti lah semuua baikk baikk kan isyraf kan ? HAHA
em si soraang tuu , tak endah baninn dia layaan jea main mirror cube dia tuu . siaap pusing ke kiri agaaknya HAHA .
haha isyraf kau tuliss berlambak pun bukaan dapaat paruut macam Nawi haha terbaaik :D

Isyraf Imrani said...

[Ahmad Arif] - haha x kutuk pon, haha yup btol2, banin bas b meeeeeeeeeemang baik :D, haha si budak mirror cube tu mmg, dia x ske lyn sejenis, nk yg lain jenis, hahaha , eyh2 tu la psl, nawi dapat parut berlambak hahaha

Ahmad Arif :) said...

haha yang pasaal letaak nassi tu apa ? hahahahahaha .
em haha memang si mirror cube tuu aduhhh .
haha pelikkk oh , bukaan supposed nawi punya parutt hitam jugak ke ? ikutt colour lah katakan haha .

Xellos said...

wah2...rancak nmpk ngumpat org?

hebat2~

Isyraf Imrani said...

[Ahmad Arif] - hahaha, da la aripp, kita wat org marah jer,hahaha, yg pelik, ada org tu terasa,haha, spe r tu

[Xellos] - haha yea2

Xellos said...

ntah...x tau lah sape yg terasa tuh...nawi kot??
nway nawi yg main mirror cube aku...xD

Ahmad Arif :) said...

haha dia teraasa eah ? opss sorry .
dah lah tanaak kacaau .
tadi korang baruu tunjuk aku sirang lagi , yang " s " dia tak betuul tu HAHA .

Isyraf Imrani said...

[Xellos] - hahaha, ramai jer yg usik mirror cube tu, hahaha

Isyraf Imrani said...

[Ahmad Arif] - haha yerla aripp, aku x phm pe ko ckp, tpi rasenya aku leh agak..

Ahmad Arif :) said...

haha aku sebuut nama lah .
alaa yang korang suruh aku tengok zufar time aku main pingpong tuu .
haha kan dah terkeluaar :))

Isyraf Imrani said...

[Ahmad Arif] - owh igt2 hehe

Ahmad Arif :) said...

haha bagus baguss , so takpayah dah lah kacaau sushi . kacau yang ni pulakk HAHA .

Isyraf Imrani said...

[Ahmad Arif] - haha shhhhh xyah bising2,hehe