Saturday, March 19

Al-Quran

Quran FIRST! The rest follows.


Assalamu'alaikum.

Bismillah.

Alhamdulillah, sekarang aku dah berhenti sementara waktu. Berhenti daripada membuat hafalan baru. Ustaz Jumadi minta aku stop supaya aku boleh concentrate dekat murajaah. Fuh! Sangat berat nak jaga hafalan. Bukannya sikit.

Semalam murajaah daripada juzu' 1 balik. Ya Allah, tu baru juzu' 1, ada tersekat-sekat da. Kata Mu'az : "Isyraf, ni baru juzu' 1, dah mcm ni, anta ada lagi lebih kurang 300 muka surat untuk mengulang." Astaghfirullah, astaghfirullah, astaghfirullah.

Mungkin masalah ni berpunca dari diri aku sendiri. Aku tak fokus, aku malas. Hafazan aku itu bukan semata-mata hafal dan tinggal. Tidak! Ianya adalah amanah. Aku kena jaga hafazanku, kena sentiasa tadabbur Al-Quran.

Tiba-tiba aku teringat peristiwa tempoh hari. Yes. "Hidup ini tak lari daripada membuat pilihan. Kita yang menentukan pilihan kita samada pilihan lebih baik ataupun lebih buruk. Jangan kita dahulukan hal duniawi tetapi dahulukanlah hal Ukhrawi. InsyaAllah, tentukan priority kita, biarlah kita sakit kat dunia, jangan kita sakit di Akhirat nanti. Jangan kita fikir kita je yang sakit, orang lain ada yang sanggup berkorban untuk kita, think about it."

A lot of thanks especially to Ustaz Jumadi Kadir and Muhammad Mu'az Omar, juga tak lupa kepada mereka yang sentiasa prihatin dan menyokongku. =-)

Doakan aku mendapat yang terbaik. InsyaAllah. Muhasabah. Wallahua'lam.

Assalamu'alaikum.


5 comments:

mu'az omar said...

biarlah kita merasa pahit di dunia. asalkan di akhirat, kita merasai manisnya.

nak tak nak, kena lepaskan sesuatu yang kita suka walaupun ia menyakitkan. sebab akhirat jauh lebih penting kan?

nta 300. ana ada 600 lebih? astaghfirullah.

apapun, moga keputusan yang kita buat, Allah beri hikmahnya.

akhir sekali,

uhibbukafillah jiddan. =')

wassalam~

Ahmad Isyraf Imrani said...

Mu'az : ana rasa ana dekat2 400. insyaAllah hikmah besar :)

uhibbukafillah jiddan aidhan

Nawi Zharif said...

Same Goes to me! A really BIG Number. tp aku dah juzuk 4

Ahmad Isyraf Imrani said...

Nawi - yeah BIG number, BIG responsibilities. haha kau dah start awal sikit dari aku murajaah :)

Fitri Masaan said...

@Ahmad Isyraf Imrani

400? Make it 800. 400 bahasa arab + 400 bahasa melayu. baru la best :-)