Monday, February 1

Ragam manusia dalam surau-rumah Allah

aku lihat ada yg bising ,
penting sgt ke perbualan tuh? kalau yer pon, bisik xleh?

aku lihat ada yg main ,
kalau aku campak benda yg kau main , marah tak?

aku lihat ada yg lewat ,
kau igt Allah kasi masa kat kau lebeyh ke? 26 jam sehari? kau nak lewat2 apehal?

aku lihat ada yg masuk ikut pagar lain ,
kau pikir kau dapat pahala langgar peraturan?

aku lihat ada yg mempermainkan pemberita (org yg kasi pengumuman) ,
kau igt kau sorg jer nak dgar pengumuman? kalau kau xnk dgar , org lain ada yg nak dgar

aku lihat ada yg time iqamat pon boleh gurau2 ,
kau igt Allah suka kau main2 bila nak solat?

aku lihat ada yg x pki kopiah x kancing baju , kau tau x Allah nak kita perhiaskan diri bila nak menghadap-Nya?

Mungkin byk lagi benda yg aku nak sentuh disini .

Okey maaf atas kekasaran bahasa, maaf kalau terasa , saya menegur bukan apa , cuma nak manusia sedar dia buat apa, cuma nak manusia perbaiki perbuatan dia .

Jikalau saya salah tegur saya , jikalau anda salah , saya tegur anda , kita sama2 muhasabah balik .


Sekian , yang baik itu drpd Allah , yg buruk itu kesilapan saya sendiri , saya ulang , yang buruk itu kesilapan saya sendiri , kalau saya silap , tegur saya, teguran yg membina ok .

Wassalam

Hati yang panas ,
Ahmad Isyraf Imrani bin Mohd Zakil Hussin

12 comments:

Anonymous said...

aku benci pengawas seperti kamu meluahkan hati dalam blog sungguh tidak memberikan apa-apa kesan kepada pelajar.kamu ni pengawas yang pengecut jadi la berani banyak!!

bodoh betul.....

Isyraf Imrani said...

[Anony] - ouh yer? adakah kamu benci kerana Allah? hmm . okey terima kasih komen , dan pembetulan , saya tidak bodoh .
Sila-silalah gunakan nama sebenar yer nanti . Jangan ckp org lain jer yg pengecut . Berani ? hm saya akan cuba utk jadi berani , dan saya berani menulis isi hati saya di blog ini , adakah itu tidak cukup bagi kamu? terpulang , setiap manusia , penilaian dia lain dan berbeza-beza . Terima kasih sekali lagi komen di sini , saya harap , anda baca post ni , dapat manfaat , bukannya mudharat , . Sekian , yang baik itu drpd Allah , yg buruk itu drpd kesilapan saya sendiri .

Isyraf Imrani said...

Semoga kamu dirahmati Allah Anonymous

leyajameel said...

hem..anony ni sungguh...bertuah.alhamdulillah. die sorg je yg berani n bijak bestari.

isyraf,, da phm sgt da ok?? hati yg panas, biar panas kerana Allah
klu x sejukkan dulu.. baru panas balik..

ape ni?? da ngarott

Isyraf Imrani said...

[leyajameel] - ok ana x phm ayat anti di perenggan 1st uhh, hm hm . InsyaAllah , ana akan perbaiki diri ana . post nih bukan sahaja utk mereka , tapi post nih khususnya utk diri ana . =)

i.am.a.khalifah said...

[Anonymous]

Apakah kami ni robot yang tidak boleh meluahkan apa-apa perasaan?
Soalan ana untuk kamu, wahai yang kurang berani, adakah kamu telah ambil tazkirah Isyraf utk kebaikan kamu? Adakah kamu bagus sangat, khairulinsan?
Pengawas ini, Isyraf, lebih berani, sangat berani kerana tak segan untuk meluahkan hatinya. Untuk menegur pelajar utk kebaikan mereka sendiri.
Ingat anonymous, kamulah yang pengecut.

Isyraf Imrani said...

[i.am.a.khalifah] - salam , woah , thx comment , mungkin betul kata dia , ana x ckup berani , xpew , ana akan berusaha utk lebih berani =) terima kasih komen , barakallahulaka . Semoga anta dapat barakah dan manfaat drpd post ana nih .

mu'az omar said...
This comment has been removed by the author.
thaaqhib said...

sebelum menulis.. ikhlaskan hati

"allah yang bagi manusia itu faham"

Isyraf Imrani said...

[thaaqib] - Insya-Allah =)

Suhail said...

Wahai anonymous!!!! Setiap orang berbeza!! Bagi Isyraf, dia lebih selesa meluahkan apa yang terbuku di hatinya dengan menulis di blog!!! Mungkin cara anda agak berbeza!!! Saya tidak tahu mungkin cara anda meluahkan perasaan anda ialah dengan membuat orang sakit hati!! Kalau ya pun nak kata orang, biarlah dengan perkataan yang lebih sopan!!! Sekian sahaja dari ana. Harap-harap anda dapat mengubah sikap diri anda supaya menjadi lebih bertamadun.Lagi satu mintalah maaf kepada Isyraf!!!

leyajameel said...

erm..x der la.. perli doh. patutnye "bertuah"